Na Zemunskom keju održava se humanitarni bazar na kome se prikuplja novčana pomoć za dvogodišnju devojčicu Lanu Jovanović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1. Bazar organizuje Fejsbuk grupa podrške “Zemun za Lanu Jovanović”.

Podsetimo, Lana je jedno od dece obolele od ove teške genske bolesti, za koju lečenje najskupljom terapijom, zolgensma, košta preko dva miliona dolara.

Nažalost, kako saznajemo od Gordana Ernjaković i Dušanke Lukić iz grupe “Zemun za Lanu Jovanović”, Lanino zdravstveno stanje se izvesno vreme nakon primanja terapije u Sjedinjenim Američkim Državama pogoršalo, te je potrebno sakupiti još 200.000 dolara kako bi se izmirio dug za produženo bolničko lečenje. Lana je u bolnici zbog virusne infekcije morala ostati na intenzivnoj nezi.

Naime, ukupan iznos računa za 21 dan lečenja je oko 700.000 dolara, ali je bolnica odobrila popust pod uslovom da se novac isplati do 12. avgusta, te je ukupan iznos duga 488.000 dolara.

Lana se trenutno nalazi u Mađarskoj gde je na svakodnevnim terapijama.

– Molimo sve ljude dobre volje da pomognu našoj Lanici da završi svoje lečenje – rekle su za Beograd na Blic Gordana i Dušanka iz pomenute grupe podrške maloj Lani.

Lana je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva i po meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on i uradio – samo ju je zaustavio, a Lana je još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Zahvaljujući dobrim ljudima, humanim ljudima velikog srca skupljena su novčana sredstva za gensku terapiju, kao i za troškove lečenja. Lana je 6. decembra 2020. godine otputovala na lečenje u San Dijego gde je primila gensku terapiju.

S obzirom na njenu bolest, sredstva će joj biti potrebna za konstantne fizikalne terapije, terapije u vodi, medicinsku opremu, ortopedska pomagala, specijalističke preglede, rehabilitaciju u inostranstvu i logopedske tretmane.

Za Laninu životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke:Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun:160-6000000069907-42
Uplatom na devizni račun:160600000006991130
IBAN: RS35160600000006991130
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji:NBS IPS QR kod

Izvor: Blic
Prethodni tekstUmesto putnih prelaza niče nadvožnjak na brzoj pruzi Zemun-Stara Pazova
Sledeći tekstVremeplov, 2. avgust