Mobilne ekipe Zavoda transfuziju krvi i ove nedelje nastavljaju sa akcijama prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca u mestima naše opštine.

Institut za transfuziju krvi Srbije je već sedam decenija zadužen za promociju, prikupljanje, testiranje i distribuciju krvi i krvnih komponenti zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Srbiji. Dnevne potrebe iznose 300 do 350 jedinica krvi, koje se pribavljaju kroz dobrovoljno davalaštvo krvi.

Nažalost, zbog povećanih potreba i smanjenih donacija tokom perioda zimskih i letnjih odmora, ponekad je nemoguće ove potrebe podmiriti samo iz dobrovoljnih donacija prikupljenih u okviru redovne delatnosti u prostorijama Instituta, te se organizuju i terenske akcije prikupljanja krvi širom Beograda i Srbije.

Podsećamo da davalac krvi može da bude svaka zdrava odrasla osoba starosti od 18 do 65 godina, za koju se prilikom lekarskog pregleda i proverom krvne slike utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju niti osobu za koju bi se ta krv upotrebila.

Krv je moguće dobrovoljno dati svakog radnog dana od 7 do 19 časova, subotom i praznicima od 8 do 15 časova u prostorijama Instituta za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39svakog dana od 9 do 15 časova na Urgentnom centru, te pri nekoj od terenskih jedinica prema sledećem rasporedu:

  • Priliku da pokažu svoju humanost, u subotu, 15. maja na Zemunskom keju, kod restorana Venecija, od 9 do 17 časova.
  • Sutradan, u nedelju, 16. maja imaće stanovnici Nove Pazove u Osnovnoj školi od 8 do 13 sati.
  • Istog dana u Zemun parku (Zemun) biće autobus u periodu od 11 do 15 časova
  • Krv će se od dobrovoljnih davalaca prikupljati u UŠĆE Shopping Center, u autobusu od 12 do 17 časova.
Život je previše kratak da bismo ga trošili na nevažne stvari. Učini nešto zaista važno – daj krv i spasi nečiji život.
Krv se može dati i u: Službi za transfuziologiju krvi KBC Zemun, Vukova 9, Beograd – radnim danom od 7 do 17 časova. Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA, Crnotravska 17, Beograd – radnim danom od 7.30 do 14.30 časova.
Izvor: transfuzija.rs/011info.com/zemun.rs