Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 29. jula obišao je lokaciju gde će se graditi fabrika kineskih vakcina ”Sinofarm”, koja se nalazi u okviru privredne zone ”Autoput” u naselju Soko Salaš, i tom prilikom je dao intervju za Tanjug televiziju u vezi sa građevinskim radovima koji uskoro treba da počnu.

Fabrika u kojoj će se prvo pakovati ”Sinofarm” vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PSR testova. Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu ”ključ u ruke”, srpska strana je obezbedila zemljište, a biće obezbeđena i infrastruktura. Ova kompletno grinfild investicija omogućiće proizvodnju znatnih količina kineske ”Sinofarm”, koja će biti dovoljna ne samo za Srbiju, već i za region.

”Izgradnja fabrike vakcina nam je značajna iz više razloga, pre svega zato što se u Zemunu nalazi fabrika lekova ”Galenika”, kao i dosta firmi koje se bave trgovinom lekova, medicinske opreme i proizvodnjom suplemenata. U Zemunu se nalaze KBC Zemun, KBC Bežanijska kosa i novoizgrađena Kovid bolnica u Batajnici, tako da će u širem sistemu zdravstvene zaštite ovim biti nadograđen segment razvoja farmaceutske industrije na teritoriji naše opštine. Uz izgradnju fabrike ova lokacija će biti kompletno komunalno opremljena što će doprineti razvoju industrijske zone uz autoput, tako da možemo očekivati i izgradnju novih fabrika”, kaže predsednik Kovačević, uz napomenu da je Gradska opština Zemun već uradila četrdesetak predmeta vezanih za eksproprijaciju, što će pre svega omogućiti izgradnju nove servisne saobraćajnice, kanalizacione, vodovodne mreže i javnog osvetljenja u dužini od 6,9 kilometara, od naselja Grmeč do Soko Salaša gde se gradi fabrika vakcina.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone ”Autoput” opremanje lokacije poverila je Institutu za puteve ad Beograd, kao najpovoljnijem ponuđaču.

Izvor: zemun.rs

Prethodni tekstZavršeni su radovi u ulici Sinjanin Janka
Sledeći tekstTežak lančani sudar kod Stare Pazove