U opštini Stara Pazova danas je otvoreno Jedinstveno upravno mesto (JUM), gde stanovnici mogu da obave sve poslove sa lokalnom administracijom na jednom mestu, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je za taj projekat dalo sredstva iz budžeta.

Građani će tu, na 11 šaltera, moći da obave poslove u okviru dečije i socijalne zaštite, lokalne poreske administracije, pošte, urbanizma i građenja, komunalnih inspekcijskih poslova, izvoda iz matičnih knjiga, katastra…

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, koja je otvorila JUM u Staroj Pazovi, kaže da je suština uspostavljanja tog mesta da bude najbolji servis građanima i privredi sa modernom, praktičnom uslugom u kojoj su službe uvezane.

„Ubuduće ćemo raditi na još boljem uvezivanju, boljoj komunikaciji i saradnji sa Ministarstvom unutrašnih poslova, Poreskom upravom i drugim institucijama“, rekla je Obradović novinarima.

Kako je pojasnila, jedan od osnovnih kriterijuma da se u nekom gradu ili opštini uvede JUM je da se u tim mestima već koriste propisane standardne administrativne procedure – od lokalne poreske administracije do matične službe.

Među kriterijumima je, dodaje, i da postoji tehnička mogućnost, odnosno da već postoji određeni prostor za tu namenu u zgradi opštine, kao i određeni profesionalni ljudski kapaciteti koji su osposobljeni za rad u tim službama.

Obradović navodi da u Jedinstvenim upravnim mestima trenutno rade uglavnom zaposleni koji su upoznati sa samim procedurama i istakla da je na njima težak zadatak da odgovore na zahteve građana i ispune kriterijume koje je zadalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Obradović kaže i da se broj šaltera JUM-a razlikuje od mesta do mesta i dodaje da to zavisi do obima poslovanja koji su se obavljali ranije u toj opštini ili gradu.

„Svaki dopis ili kritika za nas će biti ključan“, napomenula je ministarka.

Zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić rekla je da je ta opština poznata po privrednom razvoju i uslužnosti prema svojim građanima.

Istakla je da će rad lokalne samouprave i opštinske administracije biti usmereniji na efikasnije obrađivanje predmeta i bolje pružanje usluga građanima.

Navodi da je opština dobila 8,5 miliona dinara od Ministarstva za tu namenu.

Opština Stara Pazova 14. je mesto u Srbiji koje je dobilo Jedinstveno upravno mesto.

Ranije su ga dobili Lazarevac, Šabac, Žitište, Smederevska Palanka, Bela Palanka, Sombor, Kruševac, Vlasotince, Užice, Gornji Milanovac, Rača, Pirot i Kuršumlija.

Potpisani su ugovori o uspostavljanju JUM-a u tri opštine – Paraćin, Topola i Kosjerić i njihovo otvaranje očekuje se u narednoj godini.

Izvor: Tanjug