Da je krv tečnost koja život znači dobro je poznato žiteljima Zemuna koji se redovno odazivaju humanitarnim akcijama, a u prostorijama Kancelarije za mlade u okviru opštine Zemun organizovana je još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Gradska opština Zemun u saradnji sa Službom za trasfuziologiju Kliničko- bolničkog centra Zemun i Crvenim krstom Zemun u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade, organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Krv je donirao i zamenik predsednika opštine Žarko Dronjak, koji kaže da je ova opština poznata po ovakvim i sličnim humanitarnim akcijama koje se organizuju već nekoliko decenija.

Koliko je bitno da rezerve krvi budu zadovoljene govori činjenica da pacijent ne sme da čeka krv, već krv mora da čeka pacijenta, ističe transfuziolog doktorka Jelena Đurđević.

Brojne su situacije kada se mora odmah reagovati i kada transfuzija mora biti što pre učinjena, kaže doktorka i dodaje da su to saobraćajne nezgode, hitne operacije, prevremeno rođene bebe, kao i onkološki pacijenti.

Doktorka Đurđević napominje da se i nakon izvršene imunizacije može donirati krv ali se čekaju različiti vremenski intervali u zavisnosti od vakcine koju je pacijent primio. Kada je u pitanju kineska Sinofarm vakcina krv se može donirati već u roku od 24 sata, dok nakon imunizacije ruskom i Fajzerovom vakcinom treba sačekati da prođe 21 dan.

Izvor: Studio B
Prethodni tekstU Šangaju zamenjena stara vodovodna cev
Sledeći tekst24. februar Dan roze majica