Jeste li ikada sebe zatekli kako se jedva naterate da posetite supermarket u potrazi za namirnicama i kako potom zurite u prazno u onaj preobimni izbor dobara?

I dok većina ljudi umaršira u prodavnicu sa listom namirnica, svakome od nas se desilo da odemo u prodavnicu i da zaboravimo nekolicinu stvari. Predlažemo Vam da svaku nedelju počnete sa korpom punom namirnica koje će Vas insipirisati i koje su svestrane u svojoj primeni. Ovakav način kupovine počiva na južnjačkoj filozofiji „pravljenja namirnica“ (što na jugu SAD-a zapravo znači kupovinu namirnica) koja će Vam pomoći da pametnije pazarite pružajući Vam više mogućnosti.

Svaka kuća uvek treba da ima dovoljno tih nekih osnovnih stvari kao što su brašno, ulje i testenine. Ne zaboravite u tim osnovnim stvarima i mleveno meso. Ono vam daje toliko mogućnosti za kuvanje, od pečenja ćevapa, pljeskavica ili kuglica od mesa u paradajiz sosu, do pripreme raznih preliva za testenine ili musake, punjenih paprika ili lazanji. U svemu ovome mnogo nam znače sve one tegle zimnice koju ste ostavljali, koja uključuje: kisele salate, ajvar i džemove. To su itekako bitne stvari u celoj ovoj situaciji. Neće na odmet biti ni ako u kući imate konzerve povrća, ribe ali i po koju grickalicu i čokoladu za “one” dane, a sa njom ćete sigurno uveseliti i decu.

Pre nego što krenete u kupovinu uzmite pola sata vremena da pregledate namirnice koje već posedujete i da prekontrolišete svoje zalihe, ali i da saslušate želje ukućana.

Ako imate malu decu potrebno je napraviti zalihe pelena, hrane za bebu i kašica. Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca ne zaboravite njihovu hranu. Hajde da se dobro snabdemo namirnicama.

Proteini – odaberite jedan kuvani izvor proteina i jedan sirovi. Pre-marinirana ili već pripremljena mesa poput pečene piletine, pomažu Vam da skratite vreme kuvanja, dok će izbor nekoliko fileta sveže ribe ostaviti prostor i za izazove u kojima ćete moći da budete i kreativni.

Povrće – kupujte sezonsko, sveže povrće koje se lako može ispeći ili napariti kako bi poslužilo kao kvalitetno sporedno jelo.

Voće – često kupujemo isuviše voća koje se potom baci, jer se pokvarilo. Odaberite samo dve vrste koje zaista želite da jedete, uz jogurt ili za ona jutra kada Vam treba nešto za usput.

Začin – sve što Vam je potrebno jeste šačica začina koji će predstavljati dašak svežine u jutarnjim jajima ili začiniti mesnati, proteinski obrok.

Deset i kusur jaja – jaja (po mogućstvu ona lepa i sveža) su neophodna svake nedelje, jer se mogu koristiti uz skoro sve obroke ili kao užina u toku dana.

Grčki jogurt – osim što je predstavlja brz i zdrav izbor za doručak, njega volimo da koristimo i na kreativnije načine – umesto majoneza u pilećim salatama i umesto kisele pavlake u kuvanim jelima.

Biranje sira – zabavniji deo šopinga! Odaberite jedan sir koji možete dodati omletima, pomešati sa salatom ili ga jesti samog.

Izbor žitarica – osim ako niste na dijeti koja zahteva da preskočite ugljene hidrate, mislimo da je uvek dobra ideja eksperimentisati sa žitaricama, kao što su basmati pirinač ili kinoja, kako biste upotpunili obrok i zasitili se.

Odredite budžet i koristite se sledećim šablonom kako biste donosili racionalne odluke. Kupovinu baziramo na potrebama četvoročlane porodice. Zato vam mi donosimo spisak koji olakšava kupovinu. Vi ćete ovaj spisak prilagoditi i obogatiti namirnicama koje inače konzumirate. Proizvode smo podelili po kategorijama da bi vam bilo lakše.

Fotografiju Vodič za kupovinu možete preuzeti preko mobilnog telefona, tako što ćete držati duži klik na samoj fotografiji, a onda odabrati opciju „Download Image“ (Preuzmi fotografiju).

Izvor: nsuzivo.rs/Jovana Filipović, top-shop.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstSpoj američke logike, skandinavskog minimalizma i srpskog šarma
Sledeći tekstFrilenseri će od 1. jula moći da prijave prihode i plate porez elektronski