Frilenseri će od 1. jula na portalu www.frilenseri.purs.gov.rs moći da prijave ostvarene prihode, plate porez i doprinose, kao i da se informišu o svojim pravima i obavezama, rečeno je na predstavljaju tog portala.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović rekla je da će preko portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi moći jednostavno da prijave i izmire svoje poreske obaveze i dobiju značajno povoljniji poreski tretman.

Jovanović je navela da je potrebno da se portal frilenseri usavršava, kao i da NALED predlaže institucijama da se taj portal „uveže“ sa sajtom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, kao i da se uradi engleska verzija, jer i nerezidenti mogu da budu frilenseri.

„Predstoje nam obuke za javne službenike i frilensere, razvoj neblagovremene poreske prijave, generisanje i punjenje baze pitanje-odgovor kroz kontakt formu, kao i monitoring i dalje izveštavanje o korišćenju ovog portala“, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da su za frilensere pripremili korisničko uputstvo i vodič za prijavu i plaćanje poreza putem portala i tu su sadržani odgovori na sva ključna pitanja i objašnjena procedura prijave prihoda.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu i međunarodnih poslova za istočnu Evropu kompanije „Filip Moris“ Ivan Miletić rekao je da su procene da više od 70.000 građana Srbije radi putem platfome za strane poslodavce.

On je rekao da će portal www.frilenseri.purs.gov.rs biti otvoren za sve koji rade u Srbiji, ali i za druga fizička lica – bilo da su programeri, dizajneri, učitelji, majstori ili se bave poslovima u kući.

„Smanjenje poreskog opterećanja na prihod frilensera i automatizacija, digitalizacija prijave i plaćanje poreza su veoma značajni, jer je frilensing za mnoge danas jedini posao“, rekao je Miletić.

On je naveo da je, prema istraživanju NALED, prosečni frilenser fakultetski obrazovana osoba između 20 i 40 godina starosti, da je za četiri od pet frilensera to stalan posao i da se 74 odsto frilensingom bavi tokom cele godine, a najveći broj frilensera radi preko neke platforme.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić rekla je da su zakonska rešenja koja se odnose na frilensere „proizvod saglasnosti svih koji su učestvovali u procesu“.

„Došli smo do rešenja koja su možda komplikovana, ali to je naš mali ustupak svemu onome što je bio cilj, a to je da imamo nešto što možemo da sprovedemo i što će rešiti pitanje prava i obaveza frilensera u Srbiji“, rekla je ona.

Kako se frilenserima obračunava porez

Porez za frilensere obračunava se i prijavljuje u roku od 30 dana po isteku svakog tromesečja.

Rok za prvu prijavu bio je 30. april, ali portal za e-prijavu još nije bio završen, pa je rok produžen i to tako da tih 30 dana počinje da teče sutradan od momenta kad bude objavljeno da je portal za prijavu poreza dostupan.

Frilenseri sami  prijavljuju svoje prihode, obavezno sve prihode koje im od frilens poslova legnu na račun, a portal bi trebalo da im obračuna koliki porez treba da plate.

Postoje dva modela obračuna, u zavisnosti od redovnosti prihoda i njihovog iznosa.

Računa se sve tromesečno, u prvom modelu oduzimaju se od ukupnih tromesečnih prihoda normirani troškovi (priznato oslobođenje od plaćanja poreza ili neoporezivi deo) od 96.000 dinara i na ostatak ide 20 odsto poreza.

U drugom modelu se oduzimaju od ukupnih tromesečnih prihoda normirani troškovi (poresko oslobođenje) od 57.900 dinara, ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih (bruto, ukupnih) prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.

Prvi je bolji za one sa neredovnim i manjim prihodima, studente i slično,  a oni što su učestvovali u izmeni zakona kažu da svako ko pređe limit od 50.000 din mesečnih prihoda bolje da izabere drugu opciju.

Izvor: FoNet/N1 

Prethodni tekstSpisak za kupovinu: Sve šta vam je potrebno
Sledeći tekstLjudi se žale na ova 4 simptoma, a niko ne zna šta je