Ružin gundelj je aktivan od proleća do kraja avgusta. Ružin gundelj je još poznat i pod nazivima Buba zlata ili Zlatna mara.

Na području delovanja RC Negotin zasadi jabuke se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi od cvetovi venu, većina latica opala do faze porast ploda, plodovi dostigli dimenziju do 10 mm (BBCH 68-71).

Vizuelnim pregledom zasada, na lokalitetu Čubra, uočeno je prisustvo odraslih jedinki ružinog gundelja (Cetonia aurata) na do 5% biljaka, navode zaštitari bilja.

Zadnjih godina se brojnost ružinog gundelja povećava i ova štetočina dobija na sve većem značaju.

Imago je veličine oko 20 mm, metalno zelene ili bakarne boje.

Između grudi i pokrioca ima karakterističnu pločicu u obliku trougla.

Odrasli insekti se javljaju u proleće i aktivni su do kraja avgusta. Najaktivniji su u toku toplih i sunčanih dana, naglašavaju zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe.

Hrane se cvetovima, nektarom i polenom, kao i mekim plodovima jabučastih i koštičavih vrsta voćaka. Ishranom na plodovima, umanjuju i prinos i kvalitet plodova.

Zaštitu sprovesti sakupljanjem insekata

Suzbijanje ove štetočine insekticidima se ne preporučuje, zbog nemogućnosti poštovanja karence u periodu sazrevanja plodova, a i do sada registrovane brojnosti nisu bile od ekonomskog značaja.

Mehaničko suzbijanje je jedno od boljih ali i težih načina suzbijanja. Ogleda se u postavljanju posuda (plave, žute ili bela boje) ili plastičnih flaša sa rupama prečnika 2 cm, u koje se sipa mešavina vode, malo deterdženta za sudove i nekog slatkog napitka.

Izvor: poljosfera.rs, Foto: arturrydzewski.com