Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Ovaj praznik, obeležen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica (koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram), u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji na njeno zaveštanje Bogu.

Marija je u skladu sa zavetom roditelja Joakima i Ane – da će ako dobiju porod dete dati u hram – dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji deo, nazvan Svetinja nad svetinjama.

Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina.

Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda.

Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja – ona koja je život zaveštala Bogu.

Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Prethodni tekstVremeplov, 4.decembar
Sledeći tekstDo kraja decembra jednokratna pomoć za sve penzionere