Kada se zaključavanja sprovode širom sveta, možda nikada nije bilo bolje vreme za snimanje sablasnih tišina na našim ulicama. To je zapravo savršena prilika za potencijalne filmske ekipe da ožive svoje maštovite zombi filmove.

COVID-21: Lethal Virus (2021)
COVID-21 je najnoviji film koji se može pohvaliti sa prilično brzim tempom i relativno jednostavnom pričom. Međutim, socijalna poruka o klimatskim promenama i prilično neugledan protagonist. Priča se odvija u bliskoj budućnosti na poleđini pandemije COVID-19. Svet je bačen na kolena i na nesreću, naučnici koji su galivirali do polarnih ledenih područja otkrili su smrtonosnu praistorijsku bolest. Na nesreću, ovaj virus se brzo širi širom sveta pretvarajući civile koji nose maske u zombije željne mozga. U srcu ove priče leže dva veoma različita lika okupljena u potrazi za neprijateljskom teritorijom Zapada. Kada se njih dvoje udruže, u suštini podele svoje vreme izvođenja na pola, pri čemu Scott i Allison odlaze na zapad, dok tim za specijalne snage slede u poteri, naravno na istoj strani, ali malo zaostaju. Usput, postoji puno teških socijalnih poruka, uključujući globalno zagrevanje i klimatske promene (tokom urnebesno bizarnog segmenta koji uključuje sneg koji jednostavno nestane nakon nekog vremena, a više se nikada neće spomenuti) i bežanje od zombija. Nažalost, likovi nisu baš toliko simpatični, pa čak i ženski lik Allison na kraju postaje prilično neugledna, zahvaljujući blagom preokretu oko svojih istinskih namera.

COVID-21 nažalost nije film za pamćenje. Film nije za preporuku, osim ukoliko nemate zelju da gledate svaki zombi film koji je izasao ove godine.

Songbird
„Songbird“ rano postavlja svoj ton trolova segmentom koji uključuje red „Sećate li se dobrih starih vremena lažnih vesti?“ Mislili ste da je 2020. bila loša, još uvek niste videli ništa! Za samo četiri godine virus je mutirao na COVID-23, koji je potpuno preoblikovao postojanje. U Los Anđelesu postoji vojno stanje i nešto što se naziva K-zone, gde bolesne ljude u osnovi odvodi na smrt, odsecajući od zaliha. Glasnici za bicikle poput Nikoa (K.J. Apa) neophodni su u ovoj distopiji jer mogu da prođu kroz sada podeljeni grad Los Anđeles, posebno zato što je mladić jedan od retkih ljudi imunih na bolest. Nosi narukvicu koja potvrđuje njegov status imuniteta i omogućava mu siguran prolazak, obično po GPS-navođenim uputstvima njegovog šefa Lestera (Craig Robinson). Michael Bai je možda samo producirao „Songbird“, ne i režirao, ali njegov uticaj je svuda u njemu. Svaki put kada film preti da postane nešto više od njegove premise ili donese zabavu, on vam promakne kroz prste. Fokus filma je isključivo na očajnu dušu koja pokušava da preživi. To je neverovatno frustrirajući film koji se oseća kao da se neprestano odvlači od priče koju bi trebalo da ispriča.