Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. 

Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je alarmantno veliki procenat obolelih žena od karcinoma dojke. Godišnje se registruje oko 3.000 novoobolelih, sa smrtnim ishodom od 18,9%.

Zahvaljujući nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka dojke i ozbiljnom angažmanu zaposlenih u Domu zdravlja „Novi Sad“, statistika kaže da je svaka osma žena, od ukupnog broja pregledanih žena u Republici Srbiji, pregledana upravo u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Zdrav stil života, ispravno ishrana, redovna fizička aktivnost i svođenje stresa na minimum osnovni su preduslovi za zdrav i dug život, napominju iz DZNS.

Izvor: mojnovisad.com, Foto: pexels.com
Prethodni tekstVirusi, spyware i malware: u čemu je razlika?
Sledeći tekstZakorači u našu priču – upoznajte poziv ilustratora za decu