Ilustratori za decu rade individualan i usamljenički posao ali rado dele iskustva sa svojim kolegama.

U poslednje dve godine, družeći se što uživo, što na društvenim mrežama došli su na ideju da van udruženja kojima pripadaju organizuju kolektivnu izložbu i svojim radovima ispričaju ono u šta veruju. Prva u nizu planiranih je u galeriji novobeogradskog Studentskog kulturnog centra.

Izložba „Zakorači u našu priču“ poziva decu, roditelje, sve koji vole umetnost da upoznaju posao ilustratora i njegove svakodnevne izazove.

Takođe, da u galeriji vide šta ilustraciju knjige razlikuje od grafičkog dizajna, da se pokaže simbolika i dekorativnost, ali i narativnost, a ne samo simbolika i značenje kojima se dizajn najviše bavi, kaže Nada Serafimović, autorka koncepta izložbe. Učestvuje 25 ilustratora za decu.

„Mislim da je značaj ovakvih izložbi upravo u tome da se uporedi da se stavi jedno pored drugog i da se vidi koliko različitih načina postoji da se pristupi istom problemu, da se rešava isti problem, a to je vizuelni narativ za decu, da li su to udžbenici, da li su to romani za decu, lektire, čitanke nije važno“, objašnjava Serafimovićeva.

„Odabrao sam radove koji spajaju tri različita tipa knjiga za decu, tu je knjiga zagonetki, pa onda jedna knjiga klasičnih priča, odnosno basni za decu i jedna knjiga, da kažem, tog nekog modernijeg žanra. U pitanju je personalizovana knjiga gde čitalac koji knjigu poručuje može da odredi zapravo kako će sam lik u priči na kraju izgledati“, istakao je Aleksandar Zolotić, ilustrator.

Ovakav nastup posebno je važan mladim ilustratorima.

„Ova izložba za mlađe kolege znači da mogu da upoznaju i starije kolege, takođe da se međusobno družimo, a i šira publika da može da vidi ilustracije manje poznatih ilustratora koji tek kreću i da mladi ilustratori mogu da se probiju na sceni u Srbiji“, navodi ilustratorka Bojana Stojanović.

Iz novobeogradske galerije Studenstkog kulturnog centra izložba putuje u Grocku, a potom u Pančevo na Međunarodni festival za decu „Budi“.

Izvor: RTS

Prethodni tekstU Srbiji se godišnje kod oko 3.000 žena dijagnostikuje rak dojke
Sledeći tekstVremeplov, 21. mart