Stomačni virus trenutno hara Srbijom, većinom je pogodio mlađu populaciju, a domovi zdravlja i bolnice su pune dece predškolskog uzrasta.

Virus nije mimoišao ni stariju populaciju, oni dosta bolje podnose nego deca. Glavni problem koji ovaj virus donosi sa sobom je dehidratacija, ali olakšavajuće je, kako kažu, jer traje pet do šest dana.

Simptomi su uglavnom isti kao i ranije – mučnina, povraćanje, malaksalost, dijareja, proliv. Temperatura može da bude jedan od simptoma, ali kako naglašavaju doktori, ne uvek.

„Stomačni virusi koji trenutno haraju su postali dosta agresivni, ali srećom ne traju dugo“, objasnio je doktor specijalista pedijatrije Saša Milićević.

„Javljaju se i deca i roditelji, oni obično dovedu dete, a kada pitam ima li još neko u porodici tegobe, onda kažu da imaju i mama, tata, baka, deka…“ kazao je on.

Ugrožena grupa- deca i starije osobe

Iako je virus najviše pogodio decu, ni odrasli nisu ostali pošteđeni. Međutim, oni ga bolje podnose. Doktor Milićević naglašava da ljudi koji su u zrelom dobu dobro podnesu virus, ali da su ugrožena deca i starije osobe.

Koji su simptomi?

Neki od simptoma su mučnina, povraćanje, dijareja, malaksalost…Takođe, javljaju se i dehidratacija, niska temperatura, grčevi u stomaku, loše raspoloženje

Naglasili su i da virus ne traje dugo, te da deca nekoliko dana ne bi trebalo da idu u školu ili vrtić ukoliko imaju simptome. Kao problem u vezi sa ovim virusom, doktor Milićević vidi to što se brzo širi.

Šire se kapljičnim putem i kontaminiranim rukama

Milićević je pojasnio da se ovi virusi šire kapljičnim putem, ali i rukama koje su kontaminirane.

„Deca ne vole da peru ruke, u vrtiću dodiruju igračke pa onda prenesu klicu. Roditelji nekada zaborave da operu ruke kada presvuku dete i onda se to mnogo prenosi“, pojasnio je on i dodao da primećuje kako veliki broj i dece i odraslih imaju te tegobe.

Dehidratacija je posebno problem kod manje dece, jer voda čini veći procenat njegovog tela i kada je gubi „može da bude čak i opasno po život kada su u pitanju bebe ili stare osobe“.

Najvažnije je nadoknaditi tečnost, ali znati i kako

U situaciji da je dete ili odrasla osoba dobila stomačni virus, najvažnije je nadoknaditi dovoljno tečnosti, ali i elektrolite.

„Ako se unosi samo da voda, to nije dovoljno, moraju da budu uključeni i elektroliti, kalijum, natrijum, hlor.. Ako se samo daju voda ili čaj, nećemo napraviti dobru nadoknadu onoga što deca izgube“, naglasio je doktor Milićević.

Unošenje tečnosti se može obaviti infuzijom, ali i kroz usta, te se dosta tečnosti na taj način vrati.

Kada je potrebno da se uključi infuzija?

Na pitanje kada bi trebalo uključiti infuziju intravenskim putem, doktor Milićević savetuje da se to uradi u slučaju da dete mnogo povraća i kada nije u mogućnosti da tečnost unese kroz usta.

„Ako dete ili odrasla osoba ne povraća, onda može da se daje kroz usta, a ako povraća onda da se daje infuzija koja sadrži sve te elektrolite. Nekad roditelji malo preuranjeno traže infuziju, ali tačno se zna kad se ona daje“, poručuje on.

Kako je kazao, lekari izbegavaju davanje infuzije ako neko može da je dobije kroz usta.

„Tačno se znaju indikacije kada se daje. Može da se infuzija daje i u kućnim uslovima, ali obično se daje u bolničkim“, naglašava doktor.

Izvor: Glas javnosti/N02S, Foto: Pixabay
Prethodni tekstFunkcionalne probe sistema petog i šestog oktobra
Sledeći tekstKako zagađenje vazduha utiče na biznis?