Putnička dijareja kod dece javlja se tokom putovanja ili nekoliko dana nakon njega i može ozbiljno da naruši zdravlje deteta.

Izvor infekcije je hrana ili piće koje je kontaminirano bakterijama, virusima ili parazitima, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović.

Simptomi

Dete može imati tri ili više kašastih ili vodenastih stolica u toku dana. Takođe, detetu može biti teško da kontroliše dijareju i može imati: grčeve i bol u stomaku, mučninu, povraćanje, nadimanja, gasove, kao i povišenu telesnu temperaturu.

Kako se dijagnostikuje problem

Pregled pedijatra je neophodan, koji će proceniti stepen dehidratacije kod deteta, naročito kod beba i mlađe dece radi donošenja odluke o nadoknadi tečnosti i terapiji.

Kako pomoći detetu

*Dajte detetu dosta tečnosti da biste sprečili dehidraciju. Majke koje doje treba da nastave sa češćim podojima, a bebama koje su na adaptiranoj mlečnoj formuli davati formulu bez laktoze.

*Davati rastvore za oralnu rehidrataciju prema uputstvu radi nadoknade izgubljene tečnosti putem stolice ili povrćanja.

*Dijetalna hrana se preporučuje, pirinač, krompir, dvopek, dobro kuvano povrće. Izbegavati hranu bogatu vlaknima, mastima i šećerom.

Kako može da se spreči

*Dajte detetu da pije samo flaširanu ili prokuvanu vodu, takođe s tom vodom da pere i zube. Mleko mora biti flaširano, pasterizovano ili prokuvano.

*Nemojte davati detetu sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu, samo onu koja se servira vruća ili kuvana na pari, te hleb, oljušteno povrće i voće.

*Podsećati dete da redovno i često pere ruke sapunom nakon korišćenja toaleta i pre jela.

Izvor: Alo.rs / Aneta Jovanović, Foto: Shutterstock

Prethodni tekstNagrađena 132 profesora i 684 đaka
Sledeći tekstIzmene gradskog prevoza u Zemunu zbog novih radova