Dugo se pričalo o tome da li će i kada VAR tehnologija stići u Srbiju, a sada je jasno da ako ne bude nikakvih problema – to možemo da očekujemo od sezone 2021/22.

Poznato je da će se „upravljati“ iz Stare Pazove, obuke sudija već su počele, a zanimljivo je da ćemo imati i „probe“ tokom prolećnog dela aktuelne sezone u Superligi, kao što je to inače slučaj u praktično svim zemljama koje su se upustile u ovakvu avanturu.

To je nagovestio i generalni sekretar Zajednice Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš u intervjuu za današnji „Sportski žurnal“.

„Sudije su već počele internu obuku za primenu VAR tehnologije po svojim modelima u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi. Oni će biti upoznati sa osnovama VAR tehnologije, a obratiće im se predstavnik Radne grupe FIFA, što je uobičajena procedura za zemlje koje tek počinju da koriste ovu tehnologiju. Podsetimo, VAR soba (i ostale sobe), u kojoj će sedeti VAR sudije i pregledati sporne situacije, kao i komunicirati sa glavnim sudijom meča, biće smeštena u „kući fudbala“ u Staroj Pazovi. Do nove sezone trebalo bi proći sve korake koji bi nas doveli do toga da bismo u punom obimu primenjivali VAR. To znači da bi sve trebalo sprovesti i uraditi od januara do juna“, naveo je Ramovš i poručio:

„Pretpostavljam da ćemo imati probu VAR-a na određenim utakmicama“.

Rano je naravno precizirati koje utakmice su u pitanju, ali će sudijama, koje trpe stalne pritiske i kritike, znatno biti olakšan posao uvođenjem video-provere.

„Očekujemo da naredne godine, od sezone 2021/22, naše takmičenje počne da funkcioniše po principu VAR tehnologije. Samim tim će i vidljivost naše lige biti mnogo veća, sve utakmice će se snimat, odnosno biće u direktnom prenosu. Vrednost lige biće mnogo veća, tako da se nadamo i boljem ugovoru sa vlasnikom TV prava. uvođenje VAR-a će podići troškove takmičenja, ali i doprineti poboljšanju kvaliteta, olakšati odluke sudijama“, zaključio je Ramovš.

Izvor: mondo.rs/Sportski žurnal
Prethodni tekstOd 1. januara novi uslovi za starosnu i prevremenu penziju
Sledeći tekstKamiondžije ZLATNOG SRCA