Javnost širom sveta alarmirala se kada je šesnaestogodišnjeg dečaka majka pronašla mrtvog nakon što je uzeo preveliku dozu lekova koju mu je neko prodao putem društvene mreže Snepčet (Snapchat).

Šta se dogodilo?
Bila je nedelja, dan kao i svaki drugi. Šesnaestogodišnji Samuel je sedeo u svojoj sobi i igrao igrice na kompjuteru. ,,Tražio je čizburger za večeru’’ – priča njegova majka. ,,Sat vremena nakon večere pokucala sam na vrata njegove sobe, ali se Semi nije odazvao.’’ Kada je otvorila vrata sobe, pronašla je dete u nesvesti, ali nažalost, dok je hitna pomoć došla, Sem je preminuo.

Majka ga opisuje kao nežnog, duhovitog i ambicioznog dečaka. „Nikada nije bio problematičan!“ – dodaje.

Internet predatori imaju odličan sistem koji će detektovati žrtvu. Znaju danima da prate dešavanja na dečijim profilima, kako bi izdvojili najpovučenije dete koje ima manjak samopouzdanja, nema mnogo prijatelja ili nije omiljeno u školi. Kada izdvoje žrtvu, oni specijalnom taktikom pokušavaju da ih pridobiju, osvoje, deca se otvore i pristaju na sve.

Nepoznato lice Samuelu nije dalo ilegalnu supstancu, već je u pitanju bio Xanax, lek namenjen za lečenje anksioznosti, napetosti ili drugih somatskih ili psihijatrijskih simptoma povezanih sa anksioznošću. Nažalost, Samuel nije znao ništa o leku koji je dobio, uzeo je veliku dozu i srce mu je stalo. Diler nije razmišljao o Samuelovom životu, niti ga je bilo briga da detetu objasni da je doza koju mu je dao smrtonosna.

Ovo nije jedini slučaj prodaje droge i drugih psihoaktivnih supstanci preko aplikacije Snepčet. Slično se dogodilo i početkom godine, u januaru, u Velikoj Britaniji gde je trinaestogišnjem detetu data prevelika doza supstance poznate pod imenom ,,ekstazi’’ čije dejstvo traje i do 5 sati. I ovaj dečak je preminuo.

Kako funkcioniše ova aplikacija?
Novinari BBC-a su napravili profil sa slikom četrnaestogodišnjaka kako bi istražili slučaj dilovanja droge preko društvenih mreža.

Snepčet ima opciju slanja poruka koje vremenom isteknu. Upravo na ovaj način dileri u inboks dece šalju fotografije trenutne ponude i opisa za šta koja droga služi. Opisi su smišljeni da supstance predstave kao ,,bezazlene’’, ,,bez mogućnosti navikavanja’’, kao ,,opuštajuće’’, ili ,,odlične kada ti svi idu na živce’’ što može da zvuči poprilično primamljivo svakom neshvaćenom tinejdžeru.

Kada pošalju ponude, fotografije i opisi nestaju iz sandučeta kao da tu nikad nisu ni bili, i tako nestaje svaka mogućnost da se ovakav sadržaj prijavi.

Snepčet aplikacija pamti gde ste bili ili očitava gde se trenutno nalazite, tako da dileri uvek mogu da dođu do žrtve, bez da je pitaju za adresu.

Novinari BBC-a uspeli su u roku od 5 minuta da dogovore sastanak i da za od prilike 1000 dinara kupe 2 grama ,,ekstazija’’. Poređenja radi, tipična doza je od 10 do 500 miligrama.

Šta možemo da uradimo?
Neophodno je da edukujemo decu. Uzimanje droge i lekova ne bi smelo da bude tabu tema. Ne postoji tema o kojoj ’’ne treba da pričamo.’’ Kada su deca u pitanju, pogotovo ona u tinejdžerskom uzrastu, željna dokazivanja i eksperimentisanja, treba da pričamo o svemu. Razgovarajte sa decom i objasnite im kako droga funkcioniše, objasnite im pojam zavisnosti, upoznajte ih sa narkomanijom kao velikim problemom koji je prisutan među mladima. O tome se ne priča iz straha da opisima kako droga deluje na ljudsko telo ne bismo motivisali decu da ih probaju, ali ćutanjem i izbegavanjem teme, možemo da doprinesemo da dete umesto na tuđem primeru, o drogama i bolestima zavisnosti uči na svom primeru i svojoj koži.

Izvor: T.Kukla, tijana.rs
Prethodni tekstNa današnji dan rođen je Vlada Divljan
Sledeći tekstPotražnja za dečijom pornografijom veća nego ikad