Maštati i uvek ostati dete, to je jedna od glavnih poruka stihova Dajane Rener, mlade Staropazovčanke. Njoj je tek trinaest godina, a već se može pohvaliti prvom štampanom zbirkom pesama.

„I kada malo bolje pogledam,
Ja imam mnogo sjajnih prijatelja,
ali moj najbolji prijatelj,
sa kojim jako retko vodim rat
jeste moj stariji brat“.

Ovo je jedna od 30 pesama iz knjige Putovanje između jave i sna mlade pesnikinje Dajane Rener. Trinaestogodišnja učenica OŠ Simeon Aranicki u Staroj Pazovi, kaže da je prve stihove napisala pre 5 godina a uz roditelje, njen brat je jedan od najvećih kritičara, koji uvek prvi čuje njene stihove i zato je jedna pesma je posvećena njemu, ali ona se bavi mnogim temama.

„Pišem o raznim stvarima uglavnom o stvarima iz moje mašte, o izmišljenim zemljama čuda, vanzemaljcima, i u mojim pesmama mogu se pronaći razni saveti. Nadam se da će deca dok budu čitala moje pesme imati priliku da vide te savete koje ja njima želim da prenesem“, rekla je Dajana Rener, autorka zbirke pesama.

Jako je srećna zbog svoje prve zbirke peozije koja je izašla pre dva meseca, u izdanju Srpske kuće iz Požarevca nakon učešća na jednom od književnih konkursa, na koje šalje svoje stvaralaštvo. Nada se da je da je ovo samo prva u nizu. Veliku podršku joj pruža i profesorka srpskog jezika Božidarka Martić, koja smatra da je Dajana veoma vredno i talentovano dete.

„Stihovi i strofe koje Dajana piše prožete su velikom količinom ljubavi, a ono što bih ja posebno naglasila jeste to da Dajana na dečiji način zapravo piše o nekim ozbiljnim temama, kao što je večita borba dobra i zla, ekologija, rodoljublje, i teme generalno vezane za život. U njenim pesmama možemo naići na zaista ozbiljne stihove“, rekla je Božidarka Martić, profesorka srpskog jezika.

„Posebno bih preporučila da budu svi svoji , da se neugledaju jedni na druge i da nikad ne odustaju“, dodala je Dajana Rener, autorka zbirke pesama.

Dajana Rener voli da čita peoziju a stihove zapisuje uvek kad ima inspiraciju, tako da su joj sveska i olovka uvek pri ruci. U detinjstvu je najlepša bezbrižnost i zato je njega glavna poruka svima da zauvek sačuvaju dete u sebi.

Izvor: rtvstarapazova.rs
Prethodni tekstMini sajam knjiga u Novoj Pazovi
Sledeći tekstSve o kupovini prvog stana