Republički geodetski zavod (RGZ) izdao je saopštenje i upozorenje svim vlasnicima stana da provere svoje podatke u Katastru i upišu JMBG ukoliko fali.

Kako se napominje, ovaj važan podatak nije upisan kod velikog broja vlasnika stanova i parcela.

Ovaj propust može napraviti problem prilikom kupoprodaje, jer je JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu. Mnogi nosioci prava nad nepokretnostima ne znaju da je ovo obavezan podatak pored imena, imena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta/boravišta. Može se dogoditi da još desetine ljudi imaju identičnu kombinaciju, dok JMBG niko ne deli.

Upis JMBG u Katastar je značajan i kao bezbednosna mera i štiti od prevare. Onemogućuje se nekome ko deli isto ime i prezime i ime roditelja da upiše u katastru nepokretnosti u svoju korist svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti i slično.

Kako da upišete JMBG?

Vlasnici mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala eKatastar. Sam broj nije dostupan, zbog zaštite podataka o ličnosti, ali je dostupna informacija o tome da li je JMBG za određeno lice upisan u katastru nepokretnosti.

Vlasnici kod kojih fali ova stavka treba da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokrenosti. Potrebna je dostaviti očitanu ličnu kartu, odnosno fotokopiju obe strane za one bez čipa, na šalteru lični ili dostavljanjem zahteva poštom preporučenom pošiljkom.

Taksa za upis JMBG je 550 dinara.

Izvor: beograduzivo.rs
Prethodni tekstVremeplov, 24. jun
Sledeći tekstNajbolje igrice za mobilne telefone