Loš internet u smeštaju u Grčkoj, poznato zar ne? Potreban vam je internet tokom letovanja u Grčkoj i tražite najpovoljniju opciju.

Većina turista prijavljuje problem sa korišćenjem interneta, kako u smeštaju, tako i na plaži, kafićima i restoranima koji nude besplatan Wi-Fi. Razlog tome je najčešće veliki broj konekcija na isti Wi-Fi signal koji se emituje sa jednog rutera, zbog čega protok bude jako spor. Jedno od rešenja ovog problema može biti kupovina internet kartice u Grčkoj.

Najpovoljniji internet u Grčkoj tokom letovanja možete dobiti ako kupite grčku SIM karticu (grčki broj).

Da biste kupili grčku sim karticu tj. broj potreban vam je pasoš. Pasoš vam nije potreban ako kupujete broj od preprodavaca na ulici (često imigranata), ali u tom slučaju broj je već aktiviran i zaveden na tuđe ime.

Koja je najbolja mreža za mobilni internet u Grčkoj i gde kupiti karticu

Nema konkretnog odgovora, jer je u nekim delovima zemlje Cosmote, u drugim Vodafone, a negde Nova (nekadašnji Wind). Cosmote se smatra najrazvijenijom mrežom i obično ima i najbolje i najpovoljnije internet pakete za turiste.

Karticu za mobilni internet je najbolje da kupite na kioscima i u radnjama koje su zvanični partneri nekog od operatera. To ćete videti po nalepnici koja stoji na vratima radnje. Grčke kartice se mogu kupiti i u nekim supermarketima, ali i na ovlašćenim štandovima na ulici i na trgovima ili u tržnim centrima. Zvanične prodavce prepoznaćete po tome što imaju svoj štand i promotivnu garderobu operatera.

Cosmote ima vrlo raširenu mrežu prodavnica i možete ih pogledati klikom na link. Tu su zavedene samo Germanos i Cosmote radnje, a nisu i manje prodavnice i kiosci.

Radnje Vodafona možete pogledati klikom na link

Nova (Wind) radnje možete pogledati klikom na link

Na ovim linkovima imate mogućnost da ukucate mesto u kojem letujete i da vam se pojavi najbliža radnja.

U svakom slučaju, mala letovališta u Grčkoj obično nemaju velike zvanične radnje ovih operatera, ali kao što smo pomenuli iznad skoro svako mesto ima kiosk ili prodavnicu u kojoj možete kupiti karticu za internet. Pored toga paket za mobilni internet odnosno sim karticu nekog grčkog operatera možete kupiti i na putu do mora, ako prolazite kroz neki veći grad.

Gde dopuniti kredit za bilo koju grčku karticu za mobilni internet

Kredit tj. dopuna za internet kupuje se u trafikama, supermarketima, ali i u drugim prodavnicama (prepoznaćete ih po nalepnici na vratima, ali čak i ako nemaju, uđite i pitajte jer se dešava da dopunu možete kupiti i na mestima na kojima ne očekujete, u nekoj knjižari, na primer).

Važan savet

Kupujte od ovlašćenih prodavaca i sim karticu tj. dopunu aktivirajte odmah. Prevare nisu moguće, ali može se desiti da dođe do neke greške u sistemu koju ćete kasnije teško ispraviti osim ako ne odete ponovo u radnju u koju ste kupili karticu. Kako biste sebe poštedeli cimanja, aktivirajte dopunu i karticu odman nakon što je kupite ili zamolite prodavca da vam pomogne u tome.

COSMOTE

 • Naziv prepaid paketa: What’s up
 • Cena: 12-15 evra (u balansu ostaje oko 10.5 evra)
 • Android app: https://bit.ly/3OnR8lo
 • iOS app: https://apple.co/3KSuGi7
 • Letnji paket (2023): 10.90 evra neograničen internet mesec dana
 • Nedeljni data paket: 6GB / 4 evra ili neograničeno za 6,5 evra
 • Mesečni data paket: 4GB/ 8.5 evra
 • Neograničen internet za jedan dan: 2 evra

NOVA (WIND)

 • Naziv prvog prepaid paketa: F2G
 • Cena: 12 evra (u balansu ostaje oko 10.5 evra)
 • Android app: https://bit.ly/3rVvbAz
 • iOS app: https://apple.co/3rBaGca
 • Mesečni paket za neograničen internet: 10,60 evra
 • Mesečni data paket: 4GB/ 10.4 evra
 • Naziv drugog prepaid paketa: Q
 • Cena: 10 evra (u balansu ostaje oko 7.8 evra)
 • Android app: https://bit.ly/3uPSOvT
 • iOS app: https://apple.co/3JR4qmP
 • Nedeljni data paket: nema
 • Mesečni data paket: 3GB/ 8.5 evra
 • Mesečni data paket: 4GB/ 10.40 evra

Special data ponuda: Ponekad se pojavi preko aplikacije pod nazivom „Countdown offers“ 5GB za 3evra (15 dana) ili neograničeni Internet na 15 dana za samo 5.5 evra

VODAFONE

 • Naziv prepaid paketa: CU
 • Cena: 12 evra (u balansu ostaje oko 10.5 evra)
 • Android app: https://bit.ly/3jQLKsG
 • iOS app: https://apple.co/38OazmQ
 • Nedeljni data paket: 6GB / 4 evra
 • Mesečni data paket: 4GB/ 8.5 evra

Minimalna dopuna je 12 evra. Dobićete isečak koji izgleda kao fiskalni račun sa brojem od 16 ili 12 cifara (u zavisnosti od mreže) na kojem stoji uputstvo na engleskom za unošenje i aktiviranje dopune. Da biste uneli dopunu možete pozvati naznačeni broj ili poslati SMS što je po nama lakša opcija.

Najjednostavniji način za dopunu kredita u Grčkoj je ukoliko skinete aplikaciju grčkog mobilnog operatera čiju ste karticu kupili i unesete kod koji ste dobili na isečku. Ukoliko imate bankovni račun ili PayPal još je lakše ako putem aplikacije dopunite na taj način. Pisaćemo ispod o detaljima dopune kredita u Grčkoj.

Ukoliko se ne snalazite baš najbolje sa engleskim jezikom i uputstvima, zamolite prodavca od kojeg ste kupili dopunu da vam je unese i aktivira.

Foto: Shutterstock

Sigurni smo da vas neće odbiti ukoliko niste kupili u nekom velikom supermarketu gde prodavci nemaju vremena da vam izađu u susret, ali u svim manjim radnjama će vam pomoći bez ikakvih problema.

Koliko važi kredit koji uplatite

Nakon 60 dana od poslednje dopune kredit se gubi. Znači, ako vam je kredit preostao, više ga ne možete iskoristiti i balans vam je nula. Nakon 90 dana posle poslednje dopune pozivi se blokiraju. Kada prođe 12 meseci nakon poslednje dopune gubite broj i on prestaje da bude aktivan.

Ovo znači da ukoliko svakog leta letujete približno u isto vreme, i dopunite svoj broj pre isteka 12 meseci od poslednje dopune, istu karticu možete koristiti svakog leta.

Koji paket za mobilni internet pruža najvše interneta

Tokom godine postoje mnogi promotivni paketi koji imaju kratak rok trajanja. Međutim, tokom letnje sezone često se aktiviraju paketi sa dobrim mobilnim internetom koji su pogodni za turiste.

Poznato je da turisti žele samo internet tokom letovanja i da ih pozivi i sms poruke ne interesuju (za pozive i poruke koriste viber ili whats up), tako da su letnji paketi orjentisani na što više interneta ili čak neograničen internet za određen iznos.

Foto: Shutterstock

Koju Cosmote karticu kupiti

Cosmote je operater koji u svojoj ponudiima tri pripejd varijante (kartice) – Cosmokarta, Whats up i Frog.Sve ove kartice imaju manje više slične opcije, ami vam preporucujemo whats up kao opciju sa najpovoljnijim paketima za turiste. U ovom trenutku Whats up i Frog imaju opciju neograničenog interneta na mesec dana dok Cosmokarta nema.

Ukoliko imate Cosmokartu možete se lako prebaciti na Whats up ili Frog kako biste aktivirali povoljnije pakete. To radite tako što pošaljete besplatnu poruku ALPAK na 1314. Dobićete sms u kojem ce pisati da ukucate W ukoliko želite da se prebacite na Whats up ili F ukoliko želite da se prebacite na Frog.

Upišete W i to je to. Ovo prebacivanje je besplatno, ali ako želite da se vratite na Cosmo kartu onda se novo prebacivanje naplaćuje 3 evra.

Nakon što se prebacite instalirajte aplikaciju Whats up Cosmote i birajte paket koji vam najviše odgovara. Za početak ćete dobiti 5GB besplatno, a kada ih potrošite možete odabrati neki od paketa koje smo gore naveli.

Ako želite neograničen internet možete uzeti opciju na nedelju ili mesec dana, možete uzimati po danu ili kako god već želite. Naravno podrazumeva se da imate dovoljno novca na računu.

Poslednjih godina svi provajderi su imali odlične i povoljne ponude da za oko 10 evra dopune dobijete neograničeni internet za mesec dana.

I ove godine, od 1. juna 2023. Cosmote, Nova (Wind) i Vodafone imaju letnju akciju sa neograničenim internetom u trajanju od mesec dana.

Obično postoje i paketi gde za 5-6 evra dobijate neograničen internet za dve nedelje što je još bolja opcija za one koji ne ostaju duže od toga u Grčkoj.

Koliko košta grčki broj

Grčki broj se plaća od 2 do 5 evra u zavisnosti od toga da li ga kupujete u zvaničnoj radnji mobilnog operatera ili kod preprodavaca (u trafici), a prilikom preuzimanja kartice morate ubaciti i kredit od 12 evra. U ovu cenu uračunat je i PDV pa vam nakon aktiviranja dopune balans bude umanjen za oko 1,5 evra.

Opcije koje nude srpski mobilni operateri

Srpski mobilni provajderi takođe nude internet pakete i dodatke za putovanja u inostranstvo, tako da možete i njihove ponude uporediti ponudama grčkih provajdera koje smo naveli iznad.

Prošle godine je uvedena zona zapadnog Balkana u koji spadaju BiH, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija i od tada u ovim državama nema rominga za postpaid korisnike, a određeni procenat paketa za internet (određeni broj GB) koji imate kod svog operatera, možete iskoristiti i u nekoj od navedenih država.

Nije na odmet znati da postoji ova opcija kada idete na more i prolazite kroz Severnu Makedoniju. Ono što je dobro, jeste i to što je nakon uvođenja zone zapadnog Balkana i roming u Grčkoj postao značajno jeftiniji. Svakako tu su i roming dodaci srpskih mobilnih operatera.

Roming dodaci srpskih mobilnih operatera

Svi operateri imaju po nekoliko opcija, mi smo izdvojili najjeftinije i ostavili link ka kompletnoj ponudi.

 • A1– 1GB u trajanju od 7 dana iznosi 799 dinara, a ostalu ponudu možete pronaći ovde
 • MTS– 1GB interneta u trajanju od 7 dana iznosi 1.099RSD dinara (postpaid paket), dok kompletnu ponudu možete pogledati na ovom linku
 • Yettell– 1GB interneta u trajanju od 7 dana košta isto 899 dinara. Kompletnu ponudu možete pogledati ovde
 • Globaltel – 1GB interneta u trajanju od 7 dana košta 300 dinara. Možete kupiti i veci paket, a kompletnu ponudu pogledajte ovde

Ukoliko letujete sa porodicom ili sa društvom, provodite dosta vremena zajedno, razmotrite opciju da kupite samo jednu grčku sim karticu za internet. Današnji pametni telefoni imaju mogućnost da strong>internet dele sa drugim telefonima i drugim uređajima (laptop, tablet…) putem hotspot-a.

Maksimalan broj onih koji mogu koristiti internet sa jedne kartice je 10. Ova opcija moguća je na svim pametnim telefonima gde jedan uređaj u kom se nalazi ta sim kartica postaje glavni (recimo nešto kao ruter) i ostali se vezuju preko njega. Internet neće funkcionisati ako se previše udaljite.

Izvor: Kurir.rs/Nikana.gr, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstKada je pravo vreme za učenje stranog jezika
Sledeći tekst„Teslin dan” u Zemunu