Sezona godišnjih odmora je uveliko počela, a veliki broj građana naše zemlje se po navici odlučuje za standardno letovanje na moru.

Ova vrsta odmora nije uvek najisplativije rešenje, pogotovo ukoliko putujete sa decom, a pritom podrazumeva i zahtevniju organizaciju, kao i više vremena koje morate odvojiti na transport do tačke odredišta. Nasuprot tome, interesovanje za letovanja u Srbiji i regionu neprekidno raste, a trend je započet tokom trajanja pandemije koronavirusa, kada je većina nas počela da istražuje lepote naše zemlje i njenog okruženja.

Ovo okruženje bogato je različitim prirodnim atrakcijama gde se posebno izdvajaju planine, jezera i razvijen banjski turizam, što predstavlja savršenu destinaciju za beg od vrelih letnjih dana. Predstavljamo vam neke od idealnih lokacija u našem regionu koje definitivno morate uvrstiti na vašu mapu letnjih destinacija.

Durmitor – divlja lepota Crne Gore

Iako je ovaj planinski masiv u potpunosti prilagođen praktikovanju zimskih sportova i aktivnosti, postaje jedna od vodećih destinacija za letnji odmor. Nacionalni park Durmitor značajan je zbog svojih nesvakidašnjih predela, a njime obiluje čaj 18 glacijalnih jezera, 5 kanjona i čak 748 prirodnih izvora. Bobotov kuk (2.523 m) predstavlja najvišu tačku Durmitora i nezaobilaznu tačku svih ljubitelja planinarenja, a postoji još 47 vrhova iznad 2.000 metara, što predstavlja svojevrsnu atrakciju ovog kraja. Žabljak je najpoznatiji gradić ovog nacionalnog parka i najčešće odredište svih onih koji odluče da posete ovaj crnogorski biser. Raspolaže i najvećim izborom smeštajnih kapaciteta, pa ćete bez problema pronaći apartman ili kućicu koja najviše odgovara vašim potrebama. Ukoliko niste ljubitelj pešačenja i aktivnog odmora, imaćete opciju da se izležavate i uživate na nekom od mnogobrojnih jezera koja krase ovu planinu, a jedno od najpoznatijih svakako jeste Crno jezero, Vražje, Zminje i Jablan jezero.

Adrenalinsko osveženje na Tari

Sve je veći broj onih koji svoj odmor žele da upotpune nekom od interesantnih aktivnosti i osete nesvakidašnje iskustvo koje priroda može da pruži. Ljubitelji adrenalina idealnu letnju zabavu vide u raftingu, specifičnoj aktivnosti koja podrazumeva spuštanje rečnim brzacima. Ova aktivnost postala je popularan vid aktivnog odmora i svojom atraktivnošću privlači gotovo sve uzraste. Rafting centar Drina-Tara predstavlja jednu od najposećenijih lokacija za praktikovanje ovog sporta, a odvija se u zaštićenom području UNESCO-a, koje je specifično po nestvarnim prirodnim bogatstvima. Ukoliko želite da se oprobate u raftingu, neće vam biti potrebno prethodno iskustvo i posebna fizička spremnost. Opremu obezbeđuje organizator, a pre samog spuštanja prolazite kratku obuku sa vodičem koji će vas upoznati sa osnovnim karakteristikama ovog sporta i objasniti vam na koji način upravljate čamcem. Pored raftinga, na raspolaganju su vam i različite aktivnosti poput hajkinga, kanjoninga i vožnje kvadovima, tako da će svako pronaći nešto za sebe. Nesumnjivo je da je područje Tare idealna destinacija za organizovanje vikend putovanja ili letovanja, kako za radoznale pojedince, tako i za celu porodicu.

Lekovite slovenačke terme

Slovenija je po mnogo čemu posebna, predstavlja jednu od najčistijih zemalja Evrope, a njen glavni grad proglašen je za zelenu prestonicu. Ako se odlučite da posetitu ovu nesvakidašnju zemlju, moći ćete da birate između alpskog skijanja ili izležavanja na primorju, a ne smemo izostaviti njene lekovite terme, koje privlače sve vreći broj turista, pa tako i onih iz Srbije. Svaka od njih nudi raznovrsne wellnes i spa tretmane, neke imaju kompletan program za decu kao što su akva parkovi, tako da celokupna porodica može da uživa u sadržajnom i relaksiranom odmoru. Terme su okružene predivnim predelima koje najčešće sadrže biciklističke i planinarske staze, stoga ćete moći da uživate u svakodnevnim izletima i upoznajete slovenačku prirodu. Neke od najpoznatijih su Čatež, Laško, Ptuj, Olimia i Rimske terme.

Ohridsko jezero

Jedno od najstarijih i najvećih prirodnih jezera u Evropi predstavlja popularnu atrakciju naših suseda koju građani Srbije obožavaju da posećuju. Istoimeni grad smešten je na obali jezera i nezaobilazna je turistička atrakcija Makedonije. Nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom, a poznat je po mnogobrojnim crkvama, kaldrmi i Starom gradu, te ga sa razlogom mnogi nazivaju „muzej na otvorenom“. Samo jezero ima tirkizno-plavu boju, dubine je oko 300 metara, a njegova prozračnost se meri i do 20 metara dubine, što ga čini izuzetno čistim. Sadrži veliki broj uređenih plaža koje su peščane i lako pristupačne, ali tu su i one zavučene za ljubitelje divljih i skrivenih kutaka.

Ukoliko ste se zasitili grčkih i turskih plaža, i želite da iskusite nešto drugačije, onda vam predlažemo da istražite naš komšiluk i organizujete letnju avanturu za pamćenje. Predstavili smo vam samo delić bogate ponude koju naš region ima, a na vam je da se odlučite da li ste pre za aktivniji ili relaks odmor.

Autor: Velibor Zivkov, Foto: Pexels

Prethodni tekstOva mesta imaju najveći geotermalni potencijal
Sledeći tekstUređuje se centar Batajnice