Svaki muškarac mora znati kako da veže kravatu… Po svemu sudeći, to je veština koju otac prenosi na sina, poput brojnih drugih koje su svojevrsni simbol odrastanja i prvih iskoraka u svet zrelosti.

Čak iako mislite da nikada nećete nositi kravatu i da vam to znanje jednostavno nije potrebno – verujte nam da će kad tad doći dan kada ćete ovu veštinu moći da upotrebite.

Kada idete na razgovor za posao u ozbiljnoj kompaniji koja ima strog pravilnik odevanja, kada morate posetiti formalin događaj ili neku svečanu priliku – kravata će verovatno biti neizostavni deo vaše odevne kombinacije. Nemojte se prevariti i koristiti kravate koje su već vezane i dolaze sa kukicama za kačenje – one jednostavno nisu dovoljno uglađene, nikada ne izgledaju kako treba i poremetiće celu vašu pojavu.

Ipak, ako ste odlučili da želite da naučite kako se vezuje kravata, znajte da postoji mnogo načina – odlučili smo da vam otkrijemo pet najpopularnijih, sa korak-po-korak uputstvima za vezivanje. Prelistajte našu galeriju, a potom probajte da primenite novostečene veštine!

1/5 PUN VINDZORSKI ČVOR

Sa prosečnom težinom vezivanja, ovaj čvor je pogodan za formalno okruženje i sigurni smo da će vam biti drago što ste izdvojili vreme da ga savladate. On vas ostavlja sa širokim trougaonim čvorom, pa je najbolje da ga nosite uz košulju široke kragne.

Kako da ga vežete:

Počnite tako što ćete obmotati kravatu oko vrata i široki deo prebaciti preko uskog. Dok to radite, počnite da ga provlačite kroz otvor između kragne i kravate.

Kada ga provučete kroz otvor, povucite širi deo dole, prema napred. Potom, obmotajte širi deo oko užeg, sa desne na levu stranu i provucite ga kroz istu petlju.

Dok to radite, obmotajte ga oko trogula koji ste kreirali u prethodnom koraku, a potom, još jednom provucite širi deo kroz petlju i čvor u prednjem delu. Centrirajte ga i vaš posao je završen!

2/5 POLU-VINDZORSKI ČVOR

Ovaj čvor će biti pogodan za laganije materijale i standardnu kragnu, kao i za kravate koje su nešto šire nego što je to uobičajeno. On dolazi sa trouglom poput punog Vindzora, ali nije toliko glomazan. Pogodan je za polu-formalne događaje ili svakodnevno nošenje u kancelariji. Ukoliko imate duži vrat, savršeno će vam stajati, jer će akentovati horizontalne linije.

Kako da ga vežete:

Počnite tako što ćete obmotati kravatu oko vrata, pri čemu širi deo treba da bude oko 30 cm duži od tanjeg. Obmotajte širi deo oko užeg i stavite ga odmah iza. Potom, podignite širi deo i provucite ga kroz petlju između kragne i kravate.

Zatim, širu stranu kravate prebacite napred, preko užeg dela, a nakon toga ga obmotajte s desna na levo i iznad i preko čvora.

Na kraju, provucite širi deo kroz petlju između kravate i kragne još jednom, i potom kroz čvor, zategnite i centrirajte.

3/5 ČVOR U ČETIRI RUKE

Ovaj čvor je poznat i kao školski, jer se prvenstveno koristio kao deo školskih uniformi, što vam dovoljno govori o lakoći njegovog vezivanja. Pogodan je za nošenje sa težim kravatama i manjim kragnama, a uklapa se uz praktično sve prilike.

Kako da ga vežte:

Počnite tako što ćete užu stranu kravate staviti blizu svog struka, a potom prebacite širu stranu preko nje. Širi kraj treba da bude sa vaše leve strane. Potom, prebacite širi kraj ispod užeg, i nakon toga, uži kraj prebacite ispod njega, dovodeći širu stranu ispod vaše brade.

Provucite širi kraj kroz petlju napravljenu prebacivanjem, zategnite i centrirajte svoj čvor.

4/5 ŠELBI ČVOR

Ovaj čvor se poprilično lako može savladati, a najbolje izgleda sa srednjom kragnom, Poprilično simetričan, pogodan je za svakodnevne situacije, večernje izlaske i formalne prilike.

Kako da ga vežete:

Obmotajte kravatu oko vrata, okrenutu iznutra ka spolja, držeći širi kraj sa desne strane. Potom, uzmite širi kraj i provucite ga ispod užeg, prema desnog strani.

Podignite širi kraj i provucite ga kroz prostor između vrata i kravate, a kada to učinite, prebacite širi kraj na levu stranu i potom ga obmotajte oko čvora, prema desnoj strani.

Učvrstite i centirajte.

5/5 JEDNOSTAVNI / ORIJENTALNI ČVOR

Veličina ovog čvora je veoma mala, nije sasvim simetričan, ali se veoma lako vezuje. Najbolje je koristiti ga sa uskom kragnom, a pogodan je za bilo koji ležerni događaj i manje formalnu priliku.

Kako da ga vežete:

Obmotajte kravatu ovo vrata, okrenutu iznutra ka spolja. Širi deo bi trebalo da bude sa vaše leve strane, i ispod vašeg kaiša za nekoliko centimetara.

Širi deo potom stavite ispod užeg, idući sa desne strane, a potom ga provucite kroz petlju između kragne i kravate. Zatim ga provucite kroz jednostavni čvor koji se napravili u prethodnom koraku. Povucite ga prema kragni i zategnite, a potom ga centrirajte.

Izvor: luxlife.rs, Foto: rawpixel.com
Prethodni tekstVremeplov, 13. april
Sledeći tekstMobilni tim za vakcinaciju u Ugrinovcima