KADA SE UVODE KOVID PASOŠI – Danas je predstavljen plan Evropske komisije u kojem se navodi da će kovid pasoši biti kreirani tako da građanima EU omoguće slobodno i bezbedno putovanje unutar bloka i prikazivaće tri stvari – dokaz o primljenoj vakcini protiv korona virusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitela kod onih koji su preležali kovid.

Dodaje se da će sertifikati biti besplatni i dostupni za sve građane EU, priznatim u svim zemljama EU, a izdavaće se u digitalnom ili papirnom formatu. Prema prvim informacijama, biće spremni za upotrebu do leta ove godine.

Na konferenciji za mediji i javnost je takođe saopšteno da postoji mogućnost da se vremenom ovaj instrument kretanja proširi i na treće zemlje čiji građani budu želeli da dođu u Šengen.

Što se tiče tipa vakcine, iz Evropske komisije navode da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji cepivima koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Izvor: Mondo, Blic