9. septembra 2019. dogodila se nesreća koja ražalostila srpsku estradu i u crno zavila rep scenu.

Tog dana poginuo je reper Dalibor Andonov Gru tokom kajt-surfinga.

Za ovaj adrenalinski sport neophodna je licenca, koju je Gru posedovao uz decenije velikog iskustva sa zmajem. Kako njegovi prijatelji kažu tog devetog vreme je bilo toplo i idealno vetrovito pa je Gru ceo dana proveo na Dunavu između Ratnog ostrva i leve obale, sa daskom na nogama vezan za veliki zmaj (kajt).

Oko 15 časova vreme se promenilo. Andonov je odlučio da prekine sve aktivnosti i počeo je da pakuje strune. Nesrećni četrdesetšestogodišnjak nije stigao da skine glavni pojas kojim je bio privezan za krilo zmaja. Tada je opet pala temperatura, opet je dunuo uraganski vetar i nad Dunavom se spustio grad.

Vihor je dohvatio kajt na čijem je kraju bio Gru, i povukao ga iznad površine vode. Brzina vetra je bila tolika da su se kajt i muškarac kretali brzo koliko i automobil na autoputu.

Takozvani površinski napon vode, prirodni fenomen koji tečnostima daje posebna svojstva, je za Grua pri toj brzini značio da se reka ponaša kao čvrsti beton.

Kako svedoci kažu Gru je nekoliko puta udario u vodu. Prema nezvaničnim nalazima obdukcije udarci su bili toliko jaki da su mu polomili kičmu na dva mesta, što ga je paralizovalo da nije mogao da pliva. Smrt je nastupila zbog utapanja.

Da li je uzrok nesrećama „mikroćelijska oluja“?

Posle Gruove pogibije pojavili su se natpisi da je u pitanju „mikroćelijska“ oluja.

Meteorolog nedeljko Todorović iz RHMZ-a kaže da je tog dana 2019. godine, bilo natprosečno toplo.

– Minimalna temperatura bila je 20,8 a najviša 29,2 stepena. Umereno oblačno, pre podne sa toplom košavom, a posle podne promenljivo oblačno. Oko 16 h, nagla promena vremena, grmljavinski nepogodki oblak, pljusak, promena smera vetra sa jugoistočnog na zapadni smer, verovatno kratkotrajno olujne snage. Količina padavina na Meteorološkoj opservatoriji na Vračaru 3,4 mm – navodi Todorović.

– Dakle, radi se o pojavi lokalnih nepogodskog oblaka u popodnevnim satima koji uzrokuje jak pljusak, grmljavinu i kratkotrajno olujni vetar.

U medijima se pojavila tvrdnja da je u pitanju mikroćelijska oluja ali takvih dokaza nema.

Izvor: Telegraf, Foto: Stefan Stojanović / Facebook
Prethodni tekstTog 9. septembra nevreme u Beogradu ušlo je u anale meteorologije, a velika tragedija u istoriju
Sledeći tekstZavršetak radova u prvom kvartalu 2022. godine