Danas je jedan od najvećih državnih praznika u Grčkoj. 25. marta Grci proslavljaju Dan državnosti, odnosno nezavisnost. Takođe, mnogi Grci slave i svoj imendan.

Posle četiri veka ropstva Grci su započeli borbu protiv Turaka. 21. marta Peloponez je iznenada buknuo. Naoružani ustanici opkolili su Turke i primorali ih da se posle pet dana predaju.

23. marta ustaničku zastavu podigao je Andreas Londo. U Patri je 25. marta mitropolit German blagoslovio ustanike – pred njim su položili zakletvu. Moto ustanika je bio Sloboda ili smrt (Ελευθερία ή θάνατος). Ustanak se ubrzo proširio na ostale delove zemlje.

Blagovesti
Pored Dana nezavisnosti, Grci danas proslavljaju i veliki hrišćanski praznik – Blagovesti. Na ovaj dan anđeo je javio Mariji da će roditi Isusa.

Svi koji se zovu Evangelos, Vangelis, Evangelia ili Eva slave svoj imendan.

Proslava 25. marta
25. mart je neradni dan i u svakom gradu se održava parada. Pored vojnika, u paradi učestvuju i učenici. Oni koji su najbolji imaju čast da nose grčku zastavu. Atina je centar proslave i u njoj se održava vojna parada. Grci tada uživaju gledajući svoju armiju i njeno oružje.

Ove godine se obeležava jubilarnih 200 godina od početka borbe za slobodu.

U mnogim gradovima širom sveta poznate građevine zasijaće u bojama grčke zastave.


Ana Stanimirović
profesor grčkog jezika