Na današnji dan 1991. godine preminuo je srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin – Mića Tatić, neponovljivi junak TV serije za decu „Na slovo, na slovo“.

Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom „Dobro jutro, deco“, a deca i sada uživaju u njegovom glasu pozajmljenom Peri Detliću, mornaru Popaju, Patku Dači.

Barda srpskog glumišta, Miću Tatića zvali su „majstorom naracije“. Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom „Nekada davno, u davna prastara vremena“. Mići ste jednostavno morali da verujete (ako sumnjate, predlažemo da pogledate crtać o legendarnom biku Ferninadu, koji je voleo da sedi ispod drveta i miriše cveće).

Zahvaljujući njegovom nesvakidašnjem talentu progovorili su Pera Detlić, morar Popaj, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, Brzi Gonzales, a davao je glas i Dušku Dugoušku i Patku Dači, pre nego što su te uloge preuzeli Nikola Simić i Đuza Stoiljković.

– Volimo da se igramo! Zato sinhronizujemo – rekao je svojevremeno Tatić.

– U koži Paje Patka osećam se podjednako dobro kao i u koži drugih crtanih junaka. Najvažnije od svega je da se identifikujete sa likom kojeg sinhronizujete. A, presudnu ulogu, pak u ovom poslu imaju glumački refleksi i takozvano duhovito zavrtanje jezika! To je trik pomoću kojeg se lako i brzo menja boja glasa.

Milutin Mića Tatić rođen je u Nišu 29. maja 1923. godine.

Ostvario je mnoštvo tv i filmskih uloga ( „Ljubav i moda„, „Servisna stanica„, „Nevidljivi čovek„, „Violinista na krovu„, „S vanglom u svet„, „Pozorište u kući„…) ali je najveću popularnost stekao kao junak TV serije za decu „Na slovo, na slovo“, gde je nastupao sa lutkom Aćimom, kome je i pozajmljivao glas.

Emisija „Na slovo, na slovo“, prvi put emitovana 16 oktobra 1963.godine, za mnoge je bila prvi susret sa azbukom, rečima, šalama…

Scenario za emisiju su pisali Dušan Radović i Aleksandar Popović a kao gosti pojavljivali su se Pavle Minčić, Đuza Stoiljković, Dragan Laković, Miodrag Petrović Čkalja, Ljubiša Bačić, Lola Novaković, Mića Tomić, Rade Marković…

Duško Radović je napisao tekst uvodne špice i druge pesame koje su se pevale u emisiji, dok je muziku radio Miodrag Ilić-Beli.

Mića Tatić je na talasima Radio Beograda, svojim toplim i prijatnim glasom budio klince emisijom „Dobro jutro deco„.

Pozajmljivao je i glas za brojne crtane likove kao što su Pera Detlić, Popaj, Patak Dača, Brzi Gonzales…a bio je i prvi glumac koji je davao glas Dušku Dugoušku i patku Dači, pre nego što su te uloge preuzeli Nikola Simić i Đuza Stojiljković.

Milutin Mića Tatić umro je na današnji dan 25. marta 1991.godine

Izvor: Telegraf.rs/Glas-Zaječara

Prethodni tekst25. mart – Grčki dan državnosti
Sledeći tekstBrza pruga Beograd – Stara Pazova gotova krajem septembra