Vrednost ukupnih investicija mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika u 2021. godini, kroz dostupne programe podrške države, mogla bi da dostigne cifru od 9,2 milijarde dinara, rečeno je na online skupu “Dan otvorenih vrata za preduzetnike“ u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

“Ministarstvo privrede za podršku sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima kroz nekoliko programa opredelilo je više od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, a rebalansom budžeta predviđena su i dodatna kreditna sredstva”, rekao je državni sekretar u tom ministarstvu Milan Ljušić.

Pored finansijske podrške, sektoru MMSPP su na raspolaganju i posebne usluge mentoringa, obuka, kao i međunarodni izvori kreditiranja. Resorno ministarstvo priprema i dodatna sredstva za ugrožene sektore.

„Za 2021. usvojen je niz uredbi kojima je obezbeđeno više od dve milijarde dinara podrške privredi. Za nabavku opreme izdvojeno je 1,5 milijardi, a za razvojne projekte više od 200 miliona dinara“, naveo je, između ostalog, Ljušić.

Novi program, usmeren na žene preduzetnice i mlade preduzetnike, podržan je sa 100 miliona dinara bespovratnih sredstava. Uz uslov da su im mala privredna društva ili preduzetničke radnje osnovane u poslednjih pet godina, za mlade je obaveza da imaju do 30 godina a za žene da su osnivači ili da imaju natpolovično učešće u firmi odnosno da su jedan od zakonskih zastupnika.

Bespovratna sredstva mogu dobiti u iznosu i do 2,7 miliona odnosno maksimalnih 45 procenata investicije.

Programi podrške MMSPP u 2021. obuhvataju podsticanje razvoja preduzetništva za početnike u poslovanju, kroz razvojne projekte, za nabavku opreme, za žene preduzetnice i mlade. Takođe, kako navode u PKS, u ponudi je set usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike koji se realizuje preko Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), kao i podrška kroz garancijske šeme iz izvora EU i WB EDIF za konkurentnost.

“Dan otvorenih vrata za preduzetnike” već treću godinu zaredom organizuje Privredna komora Srbije, kazala je šef Kancelarije za preduzetništvo PKS mr Slobodanka Džinović-Kojić. Kako je istakla, na ovaj način preduzetnici se detaljno upoznaju sa programima za razvoj preduzetništva u tekućoj godini, koji sadrže bespovratna sredstva koja treba da doprinesu pokretanju startapova, novom zapošljavanju i razvoju preduzetništva Republike Srbije.

Izvor: biznis.rs, Foto: Unsplash.com
Prethodni tekstFudbal: Podunavac odigrao nerešeno, Radnički, Sremac i Jadran doživeli poraze
Sledeći tekstABA liga: Mladost iz Zemuna bez problema do polufinala