Izmene zakona o komunalnim delatnostima predviđaju oštrije kazne za sve koji ometaju javna preduzeća, inspektore i za one koji zagađuju životnu sredinu.

Izmene pomenutog zakona donose nam Nacionalnog upravljača, novi institut podrške lokalnim samouprava koje žele da Vlada Srbije definiše kako će komunalni sektor biti uređen – kolike će biti cene komunalnih usluga, kako će se pružati, kontrolisati i slično.

Ali izmene ovog zakona, koje su u skupštinskoj proceduri i čekaju svoj dan na dnevnom redu, predviđaju i oštrije kazne za one koji ga krše.

Tako kazne za komunalne prekršaje za pravna lica sa sa minimalno 100.000 dinara na 300.000 dinara, dok će najviši iznos sa milion dinara porasti na 1,5 milion dinara.

Ova kazna odnosi se na ometanje komunalnih preduzeća u sanaciji havarije, ali i na komunalna preduzeća koja, kao pravna lica, nisu otklonila posledice sanacije havarija u roku od sedam dana.

Kazna pravnim licima biće izrečena i ukoliko ometaju komunalne inspektore tokom nadzora, ako spaljuju otpad ili ga odlažu mimo postrojenja, ako odlažu otpad mimo deponija, ako odlažu otpadne materije u vodotoke. Za iste ove prekršaje preti kazna i odgovornim licima u pravnim licima, koja postaje duplo teža – raste sa 25.000 na 50.000 dinara.

Može se izreći i zabrana obavljanja delatnosti firmi u trajanju do tri godine, a odgovornom licu zabrana da obavlja poslove do tri godine.

Kad je reč o fizičkim licima, odnosno građanima, minimalna kazna za sve navedene prekršaje ostaje 25.000 dinara, dok maksimalna kazna raste duplo – sa 50.000 na 100.000 dinara. Osim za ove prekršaje, građanin može da bude kažnjen do 100.000 dinara i ukoliko spaljuje kontejnere i korpe, uništava ograde, klupe i dečija igrališta, ukoliko uništava zelene površine ili ometa komunalce na dužnosti.

Još jedna novost iz ovih izmena je i uvođenje Dana komunalnih delatnosti, kao novog „praznika“ komunalnog sektora. Obeležavaće se svake prve subote u septembru.

Izvor: 021.rs, Foto: Pixabay
Prethodni tekstKo i kako sme da vozi decu na ekskurziju?
Sledeći tekstKako smanjiti zagađenje vazduha boljim načinom grejanja