Ukoliko gledate RTS, i volite Naučni program, sigurna sam da ste primetili devojku koja odskače od stereotipa voditeljke.

Poslednjih dana smo je gledali u više live emisija od kojih je svakako najuzbudljivija bila proglašenje najboljih inovacija ove godine. To je Dragana Daničić!

Pored nauke, oni koji prate njen rad, i koji je poznaju, znaju da pomno beleži sve što se dešava u svetu video igara, kozmetike, putovanja i muzike! Zbog toga sam rešila da proverim kojih pet ploča bi Dragana poklonila prijateljima ove Nove godine.

  1. Miles Davis ‎– In A Silent Way

Treba sebi priuštiti lepo veče. Ako nije dejt sa nekim, napravite ga sami sa sobom. Kvalitetno vino, ukusan sir i masline – uz gastro note neka se prepliću note ovog maestra američkog džeza. Majls je začetnik mnogih džez stilova, pre svega trubač. Istinskim ljubiteljima ovog žanra teško je zamisliti romantičnu ili opuštajaću atmosferu bez neke njegove energične numere.

2. Frank Sinatra- Christmas With Frank Sinatra

Ne mogu da zamislim praznike bez da kitim kuću uz raskošan Frenkov glas koji sa svakim stihom teši i obećava da će naredna godina biti čudesna. Odmah se oraspoložim. „Have Yourself A Merry Little Christmas“ mi je omiljenasate ploče, ali svi već znate „Let It Snow!“, „Jingle Bells“ ili „Winter Wonderland“.

Skuvaš toplu čokoladu, pustiš Frenka i uđeš u bezbrižni svet mašte, kao kad si bio dete.

3. Måneskin-Teatro D’Ira – Vol.1 CD i RUSH LP

Moneskin je najbolje što se desilo svetskoj muzičkoj sceni nakon mnogo godina! Parvo osveženje. Ne može se žanrovski svrstati i ukalupiti. Da, Rush je odličan album… Ali ja sam njihov doživotni verni fan postala upravo zbog ovog, debitantskog.  Sve pesme su na italijanskom i svaka pogađa suštinu. Tekstovi su vrlo ozbiljni i dokazuju da ovo nije tek neki pop-rokić bendić već da su ozbiljni muzičari, velikog talenta, na više područja. A svaka melodija je jedinstvena, ne podseća na nešto što već postoji, kako to danas biva sa drugim pesmama. „Coraline“ mi je omiljena pesma.

RUSH upravo krećem sa slušanjem. Na repeat dok se ploča ne izliže!

4. Maluma – 11:11

Možda će neki sada ismevati moj izbor. No, o ukusima ne vredi raspravljati.

Obožavalac sam latino muzike i, oni koji dele moje mišljenje, složiće se da je Maluma njen kralj. Ako hoćete instant raspoloženje, ovo je pravi izbor. Kad malo zađete u Maluminu filozofiju koja se krija iza imena ovog albuma, biće vam jasan njegov koncept. Jednostavno je – svako ima neki guilty pleasure, ovo je moj.

5. MAITRE GIMS – A CONTRECOEUR (Reedition)/LP2)/2016/

U Srbiji se na radiju vrti samo jedna njegova pesma i skoro pa niko ne zna ko je ovaj umetnik. E zato će, u edukativne svrhe, ovo biti na listi mojih 5.

Preporučujem Netflixov dokumentarac o ovoj francuskoj, a svetskoj zvezdi. Tu se jasno vidi koliko ozbiljno shvata svoj posao. Njegova boja glasa je jedinstvena i preporučujem daposlušate većinu njegovih albuma. Mešamuzičke stilove, pa se nanjegovim albumimamogu naći i rep pesme. „J’me tire“ mi je omiljena pesma sa ovog, iako ste svi verovatno čuli samo za „Est-ce que tu m’aimes?“. On je, najbolje rečeno, totalno poseban vajb.

Koji gramofon?

Obzirom da postoje već preko 60 godina, i da su simbol kvaliteta, Audio-Technica. Bilo koji model iz ponude ali ako je u pitanju osoba koja tek ulazi u svet audio zvuka i ploča, neka od jeftinijih varijati.

Kod nas nema Burger modela koji sam videla da se prodaje u svetu kao podsetnik na neke od prvih modela kompanije. Ima ga u fenomenalnim bojama i može da se nosi i na put.

Prethodni tekstTuretov sindrom – šta je i kako se tretira
Sledeći tekstTradicionalno plivanje za Časni krst : Oboren rekord u Batajnici!