Ukoliko ne želite da koristite hemiju protiv komaraca, ovih 6 biljaka su prirodne alternative.

Prethodnih dana već sa prvi sumrakom, napolju kreće teror koji ukoliko se niste dobro opremili tj.namazali nekim repelentom može da se pretvori u veoma neprijatnu situaciju. Da, govorimo o problemu sa komarcima. Višenedeljne kiše u kombinaciji sa nemogućnosšću da se ove krvopije prskaju, dovele su do situacije da ih na svakom ćošku ima u rojevima.

Neki će se opredeliti za električne uređaje sa tabletama ili tečnošću protiv komaraca, ili pak za spirale. Ali ukoliko imate baštu ili makar terasu možda ne bi bilo loše da prvo pokušate sa prirodnijom varijantom, bez štetnih posledica po zdravlje – dole navedene biljke ne samo da odbijaju komarce, već i ulepšavaju prostor oko vas:

1. Lavanda

Ljubičasti cvetovi ove biljke od sredine juna pa sve do kraja avgusta ispuštaju jak miris. Iako mnogi ljudi smatraju da je on izuzetno opuštajuć, istina je da ga insekti izbegavaju.

Pored toga što će ova biljka ukrasiti svaki ćošak vašeg dvorišta ili terase i doprineti mediteranskom šarmu, možete je iskoristiti i tako što ćete osušiti njene cvetove i staviti ih u platnene kesice koje možete okačiti u ormar ili stavite u spavaću sobu pored uzglavlja kako vas komarci ne bi uznemiravali dok spavate.

2. Ruzmarin

Da li ste znali da je prema starogrčkoj mitologiji ruzmarin nastao od pene iz koje je Afrodina rođena? Iako je ovo plod imaginacije, ukazuje na njegovo poreklo i činjenicu da je ova biljka sastavni deo mediteranske mimakije.

Kad je njegova praktična upotreba u pitanju, prva asocijacija je upotreba u kuhinji, kao začin jelima. Upravo ta aroma je neprijatna komarcima, koji je radije izbegavaju.

3. Limunska trava

Još jedan popularan dodatak jelima, ovog puta citrusnih nota, predstavlja noćnu moru za komarce. U pitanju je biljka iz porodice trava, koja obiluje esencijalnim uljima, korisnim hemikalijama, mineralima i vitaminima.

Ova trava raste visoko i ukoliko joj pružite potrebne uslove bujaće u vašoj saksiji i zauzvrat ispuštati miris koji odbija  dosadne komarce.

4. Mačja trava i menta

Ove srodone biljke sadrže jedinjenje po imenu nepetalakton, koje odbija dosadne komarce. Stoga iskoristite ovu prednost prirode i okružite se ovim dvema biljkama.

5. Neven

Pored toga što je poznata po svojim lekovitim svojstvima, u pitanju je zahvalna biljka koja ne zahteva puno pažnje. Neven se često sadi oko povrtnjaka kako bi se sprečile štete uzrokovane delovanjem različitih štetočina.

6. Bosiljak

Još jedna biljka koja je najpoznatija kao začin. Ipak, pojedine studije sugerišu da su eterična ulja iz bosiljka toksična za larve komaraca, pa eto efikasnog načina da ove krvopije sprečite da se razmnožavaju.

Izvor: nationalgeographic.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstSvaka peta mlada osoba u Srbiji niti se obrazuje niti ima posao
Sledeći tekstDo prvog septembra izmene u javnom prevozu