Šon Koneri, Donald Saterlend i Lesli-En Don glume u ovom akcionom trileru, nastalom prema romanu-bestseleru scenariste i reditelja Majkla Krajtona, zasnovanom na stvarnoj, drskoj pljački zlata koja je šokirala viktorijansku Englesku.

Autor best-selera, Majkl Krajton, već se ranije oprobao kao reditelj u filmovima „Vestvorld“ i „Koma“, pre nego što je krenuo u ambicioznu produkciju filma „Velika pljačka voza“ tokom 1978. godine. Adaptirajući sopstveni roman (koji je inspirisan činjenicama o prvoj poznatoj pljački voza), Krajton smešta svoj atraktivni, izuzetno zabavni film u London 1855. godine, gde Edvard Pirs (Šon Koneri) i Agar (Donald Saterlend) prave plan kako da opljačkaju 25.000 funti u zlatu iz voza koji ih prevozi za platu britanskim vojnicima u Krimskom ratu. Lesli-En Don tumači lik Mirijam, Pirsove prefinjene ljubavnice i trećeg partnera u planiranju; dok Pirs i Agar prave kopije četiri ključa brižljivo čuvanih sefova u vozu, ona koristi svoje ženske čari da odvuče pažnju raznolikim zvaničnicima i biznismenima koji su povezani sa zlatom.


Pre pola veka dogodila najpoznatija pljačka voza
Roni, Brus i još 13 lopova osmog avgusta 1963. godine izveli jednu od najspektakularnijih pljački u istoriji. Presreli su poštanski voz na liniji Glazgov-London, savladali čuvare i ukrali 2,6 miliona tadašnjih funti. Ukrali su, u današnjoj vrednosti, 46 miliona funti.

Novac nikad nije pronađen, neki nikad nisu uhvaćeni, a neki su pobegli iz zatvora. Najpoznatiji od njih, Roni Bigs, predao se britanskim vlastima 2001. godine.

– Da li me je bio sram što sam bio deo velike pljačke voza? Naravno da nije! Tačnije, ponosan sam što sam bio u toj ekipi – rekao je na 50. godišnjicu pljačke Roni Bigs.

Roni, Brus i još 13 lopova su 8. avgusta 1963. godine kraj engleskog gradića Mentmorea izveli jednu od najspektakularnijih pljački u istoriji. Na jednom mostu presreli su poštanski voz Glazgov – London, svladali su čuvare i ukrali 2,6 miliona tadašnjih funti.

„Mozak“ nije uhvaćen
Iako su pljačku izveli dobro organizovano, gotovo svi su brzo uhvaćeni, ali većina novca nikad nije pronađena. Novac nije bio obeležen, a pohlepni lopovi su ga brzo spiskali, dok su ono što im je ostalo potrošili na advokatske usluge.

Svi osim jednog su osuđeni, trojica nikad nisu pronađena, a identitet fantomskog „Ulstermana“, glavnog organizatora pljačke, nikad nije sa sigurnošću utvrđen. Ali, 2014. godine dve godine pre svoje smrti, o pljački je progovorio Daglas Gordon Godi. Svoju stranu priče ispričao je u dokumentarnom filmu ‘Velika pljačka voza: Priča o dvojici lopova“. Tada je otkrio ko im je zapravo dao sve informacije o vozu.

– Sreli smo se tri puta. Nisam mu znao ime, ali slučajno sam ga pročitao na kutiji od naočara koja mu je ispala dok je išao da nam kupi sladoled. Zvao se Patrik MekKena – ispričao je Godi britanskim novinarima u intervjuu u Španiji.

MekKena je navodno bio Ulsterman, misteriozni doušnik koji je Roniju Bigsu, Godiju i ostalima dao sve informacije o tome kako da isplaniraju veliku pljačku voza. Radio je kao poštar u londonskoj četvrti Islington i do najsitnijih detalja znao je sve što lopovima treba.

Foto: Profimedia

Rekao im je gde bi im bilo najbolje mesto da zaustave voz, kako da njime upravljaju i kojeg datuma će u vozu iz Glazgova za London biti najviše novca. Nakon što je dobio svoj deo, MekKena je, tvrdi Godi, nestao i više ga nisu videli.

– On je bio ključan. Nema nikakve šanse da bismo bez njega uspeli – rekao je Godi, koji je uhapšen 4. oktobra 1963. godine.

Misteriozni doušnik je nastavio da radi u pošti

Istražitelji su pohvatali sve članove bande, ali Ulstermana nikad nisu ni identifikovali, a kamoli pronašli i uhvatili. A povučeni MekKena im je čitavo vreme bio pred nosom, u istoj pošti u kojoj je radio do penzionisanja.

Godi i ekipa su tada iz poštanskog voza odneli 2,6 miliona funti, što bi danas vredelo čak 20 puta više. Voz koji su opljačkali novac je prevozio iz Glazgova u London. U dramatičnoj pljački teško je povređen mašinovođa Džek Mils, kojeg su lopovi pretukli.

Mils se nakon dugog oporavka ipak vratio na posao ali penzionisan je četiri godine nakon pljačke. Preminuo je 1970. od posledica bolesti koja nije imala veze sa zadobijenim povredama iako je njegova porodica tvrdila kako ga je trauma koju je preživeo nikada nije napustila.

– Jako mi je žao što smo trajno povredili mašinovođu i obeležili porodice svih koji su učestvovali u pljački. To je veliki teret svima nama. Što se same akcije i novca tiče, sve bih ponovio – rekao je Bigs.

Sinu jednog od preminulih pljačkaša pomogao je pri pisanju knjige o pljački koja bi uskoro trebala da bude objavljena.

Lopovi su kao junaci, a žrtve se zaboravljaju

– Lopove su prikazali kao junake, a šta je sa žrtvama – požalio se mašinovođin sin.

Roni Bigs je nakon presude pobegao iz zatvora i sve do 2001. godine živeo u Australiji i Brazilu. Nakon povratka je uhvaćen i ponovo zatvoren, da bi ga osam godina posle ipak pustili iz zatvora.

Foto: Profimedia

Tomas Visbej je na 52. godišnjicu pljačke objavio knjigu o svom životu koju je nazvao „Pogrešna strana pruge“. Na predstavljanju knjige kazao je kako jedino za čime žali jeste to što je nakon svega bio uhvaćen. U zatvoru je proveo 12,5 godina.

Ponovo je uhvaćen 1989. zbog dilovanja kokaina zbog čega je odslužio 10 godina kazne. Od tada se smirio i te počeo je da prodaje cveće na štandu u Londonu.

– Kada se vozim vozom nikome ne govorim ko sam. Kupim svoju kartu i vozim se kao svako drugi. Sada pazim kako se ponašam – rekao je Visbej. Umro je u 86. godini.

Na sprovodu Roniju Bigsu bili i „Anđeli pakla“

Roni Bigs, jedan od najživopisnijih pljačkaša voza, sahranjen je u 2014. u januaru uz pratnju motociklističke grupe Anđeli Pakla. Porodica i prijatelji kriminalca koji je u begu proveo 35 godina zamoljeni su da na sahrani ne nose crninu već da obuku odeću živih boja kako bi odali počast njegovoj živopisnoj ličnosti.

Služba se održala u Golders Gren krematorijumu u severnom Londonu i bila je prva faza Bigsovih poslednjih želja da mu se pola pepela prospe u Engleskoj, a pola u Rio de Ženeiru gde je proveo godine u begu. Ispraćaju su prisustvovali i zloglasni londonski kriminalci Fredi Foreman i Dejv Kurtni.

Izvor: 24sata.hr