Deca ne treba da se izlažu velikim temperaturnim promenama jer je njihov termoregulacioni centar nezreo, tako da u vrelim danima može lako doći do pregrejavanja.

Idealna temperatura gde dete boravi tokom dnevnih aktivnosti i u toku spavanja je između 22 i 24 stepena, te je korišćenje klima-uređaja neophodno u letnjim mesecima, naglašava pedijatar dr Aneta Jovanović.

Pravila za prostor gde borave najmlađi

*Klima-uređaj ne sme direktno da duva u dete

*Održavanje i čišćenje filtera jednom godišnje

*Podesiti temperaturu u prostoriji tako da bude za nekoliko stepeni niža u odnosu na spoljašnju

*Velike temperaturne razlike mogu biti opasne za detetovo zdravlje, zbog čega je važno da se ne izlazi naglo iz rashlađene prostorije (isključiti klima-uređaj i otvoriti prozore 15 minuta pre izlaska iz kuće) i obrnuto prilikom ulaska iz spoljašnje sredine postepeno smanjivati temperaturu pomoću klima-uređaja

*Ista pravila važe i prilikom vožnje automobilom (hladan vazduh ne sme da duva direktno na dete, takođe 15 minuta pre izlaska iz automobila isključiti klimu i otvoriti prozore)

Da li se dete može prehladiti

Suprotno verovanju, korišćenje klima-uređaja ne dovodi do prehlade kod dece. Razlog tome su uobičajene virusne infekcije koje izazivaju simptome prehlade, ali tome može dodatno da pogoduje i nepravilno korišćenje klime, što olakšava širenje virusa u previše hladnim prostorijama. Takođe, nepravilno korišćenje klime dovodi do suvoće sluzokože nosa i disajnih puteva, te ga čini podložnijim za nastanak prehlada. Neophodno je da se prostorije u kojima borave deca očiste od buđi, prašine, grinja, jer kod dece koja imaju simptome alergije korišćenje klima-uređaja dodatno pogoršava simptome zbog povećanja cirkulacije alergena u vazduhu.

Izvor: najzena.alo.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstTihi svedoci burne istorije
Sledeći tekstYU Grupa na Zemun Festu