Putovanje s bebom je novo iskustvo za roditelje koje zahteva pripremu prilikom pakovanja obaveznih sitnica, a jedna od važnih stvari jeste šta poneti od medicinskog pribora i lekova.

Toplomer

Promena sredine, ritma spavanja, načina ishrane kao i spoljašnje temperature može dovesti do promena u telesnoj temperaturi bebe, kao prva odbrana njenog imunog sistema. Zbog toga je korisno imati toplomer prilikom putovanja.

Lekovi za obaranje temperature i protiv bolova

U putnoj apoteci poneti „paracetamol“ sirup za decu, a za bebe uzrasta od 3 meseca se može dati „ibuprofen“ sirup u dozi koja je preporučena prema uzrastu i telesnoj masi deteta.

Repelent

Za zaštitu dece protiv komarca i drugih insekata poneti preparat u formi spreja ili kreme, koji sadrži netoksične, neiritirajuće prirodne sastojke, koje treba naneti na otkrivene delove tela (ruke, noge, lice, vrat).

Elektroliti u obliku praška

Ako dođe do proliva ili povraćanja potrebno je da se održava nivo tečnosti i soli, pa je zbog toga potrebno poneti elektrolite u formi praška ili šumećih tableta.

Dr Aneta Jovanović – lična arhiva

Probiotik

U slučaju stomačnih tegoba (proliva, zatvora) potrebno je poneti probiotik preporučen od strane pedijatra prema uzrastu deteta.

Lekovi protiv alergije

Pedijatar će vam preporučiti koji antihistaminik treba poneti, kao i koju dozu dati detetu u slučaju pojave alergije.

Antibakterijska krema i antiseptični rastvor za kožu

Kod posekotina, ogrebotina, uboda insekta potrebno je dezinfikovati mesto povrede, a nekada je zbog infekcije na koži potrebno namazati antibakterijsku kremu.

Slani rastvor za ispiranje nosa

U slučaju prehlade, sekrecije i zapušenog nosa kod beba, potrebno je poneti slani rastvor radi ispiranja nosa.

Izvor: Alo.rs, Foto: Shuterstock

Prethodni tekstAko dete ne upadne u državni vrtić, ovo treba da uradite
Sledeći tekstIstorija pivovarstva u Pančevu