Startup kompanija Aptera Motors sa sedištem u Kaliforniji opisuje svoj automobil Paradigm na tri točka kao „prvo solarno električno vozilo. Ima domet čak 1.600 kilometara s punom baterijom.

Prva serija automobila rasprotana je za samo 24 sata.

Tehnologija Never Charge ugrađena je u svako njihovo vozilo i dizajnirana je da iskoristi više sunčeve svetlosti. Neobičan oblik suze dizajniran je na aerodinamički učinkovit način i stoga zahteva manje energije za vožnju.

Automobilska kompanija tvrdi da se ovaj auto može napajati samo pomoću sunčeve energije, jer dnevno može pružiti do 100 km dometa puneći se samo na solarni pogon. To postiže zahvaljujući tri kvadratna metra solarnih ploča koju čine 180 pojedinačnih solarnih ćelija ugrađenih oko karoserije automobila.

Aptera Motors stavlja efikasnost u prvi plan prilikom dizajniranja karoserije. Napravljen od samo četiri glavna dela, automobil na tri točka ima vrlo nizak koeficijent otpora od 0.13 koji mu omogućava da klizi kroz vazduh što, kao rezultat, dodatno povećava njegov domet.

Sve ovo znači da automobil može da ubrza od 0 do 100 km/h za 3,5 sekunde i može da postigne maksimalnu brzinu od skoro 200 km/h. Takođe može biti opremljen pogonom na svim točkovima i vektorizovanom kontrolom obrtnog momenta koji automobilu daju bolju kontrolu stabilnosti, udobnost i povećane sposobnosti upravljanja.

Automobil takođe ima ugrađenu utičnicu od 110 V, što omogućuje ručno punjenje iz standardne zidne utičnice. Na taj se način baterija automobila puni za 240 kilometara vožnje preko noći, navodi kompanija.

Cena je između 25.900 i 46.900 američkih dolara, u zavisnosti od toga koje specifikacije odaberete.

Izvor: autoexclusive.rs

Prethodni tekstRešenja iz katastra stižu u eSanduče na portalu eUprava
Sledeći tekstOd sutra sredstva za dezinfekciju u svim vozilima gradskog prevoza