Istraživači sa Univerziteta Oregon su ispitivali 446 različitih sastojaka namirnica i otkrili da samo dva imaju sposobnost da značajno ojačaju imuni sistem – resveratrol, koji se nalazi u crnom grožđu i pterostilben koga ima u borovnicama. Ove dve materije utiču pozitivno na zdravlje jer u kombinaciji sa vitaminom D podstiču rad CAMP gena, poznatog po tome što igra važnu ulogu u imunom sistemu.

Budući da je studija sprovedena u laboratorijskim uslovima i nije proveren uticaj ispitivanih sastojaka na ljude, trebalo bi sprovesti dodatna istraživanja koje će potvrditi tako važan uticaj ovih materija na zdravlje ljudi. Ipak, zamisao da konzumiranjem određenih namirnica moženo značajno da poboljšamo odbrambeni sistem našeg organizma je veoma zanimljiva, kažu naučnici.

Ranija istraživanja su pokazala da resveratrol pozitivno utiče na zdravlje srca i insulinsku osetljivost.

Borovnice pored vitamina C, sadrže vrstu flavonoida zvanog antocijanin, koji ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći jačanju imunološkog sistema osobe. Studija iz 2016. godine utvrdila je da flavonoidi igraju suštinsku ulogu u imunološkom odbrambenom sistemu disajnih puteva. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima imali manje verovatnoće da će dobiti infekciju gornjih disajnih puteva ili običnu prehladu od onih koji to nisu učinili.

Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca.

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i podariti mu potrebne vitamine. Ove letnje bobice obiluju vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće i 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet. Kalijum u vašem telu je drastično pao: 6 znakova ne smete da ignorišete, srce je u riziku!

Izvor: stvarukusa.rs, nadijeti.com, Foto: KamranAydinov
Prethodni tekstVremeplov, 21. april
Sledeći tekstOd danas neprekidna kontrola brzine na putevima u Srbiji