Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika celera je razgranjena, doseže visinu od 40 do 80 cm.

Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. U korenu ima eterskog ulja, šećera, apina, asparagina, tirozina, kolina, alosorbusena, limonena, pentosana i masti.

Kako izabrati svež celer?

Celer se koristi za pripremu većine jela – od bujona, supa i sosova do mesnih i jela od povrća, ali prilikom izbora celera morate obratiti pažnju na sledeće:
1. Težina korena mora da odgovara veličini, a na dodir mora biti čvrst.
2. Stabljika celera mora da izgleda sveže, bez tragova sušenja i truljenja.
3. Izbegavajte već sečen i opran celer u vezici za supu jer stajanjem gubi boju i vredne sastojke.
4. Svežinu stabljike utvrdićete tako što ćete je na sredini lagano stisnuti. Ako je zvuk hrskav, celer je sigurno svež, a ako su na osnovi celera odvojene spoljašnje stabljike, verovatno je reč o odstajalom celeru.

Kako čuvati celer?

Koren možete da čuvate nekoliko nedelja u frižideru u odeljku za povrće, a isečene i očišćene stabljike mogu da stoje u plastičnoj kesici 7-10 dana. Ako postane mekan ili potamni, bacite ga.

Lekovito dejstvo

U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma jačanje nerava i kao lek za bolesti bešike jer podstiče izlučivanje morkaće. Celer takodje pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak.

Celer u borbi protiv kalorija i celulita

Žvakanjem svežeg celera troši više kalorija nego što ih ima u samoj stabljici. Lekovite supstance iz celera najbolje se očuvaju u sveže isceđenom soku od sirovog korena, listova i stabljike, ali se preporučuje da stavite što manje listova jer sok čine gorkim. Ovaj napitak je odličan protiv stvaranja celulita i njegovog razbijanja, pomaže kod mršavljenja i smetnji sa probavom.

Celer nije za svakoga

Iako je celer poznat pre svega po svom lekovitom dejstvu, on ipak nije svima preporučljiv. Evo nekih upozorenja u vezi sa celerom:
1. Za vreme trudnoće može dovesti do kontrakcija.
2. Celer dodatno stimuliše rad bubrega i njegove funkcije, stoga osoba koje imaju neko oboljenje bubrega, treba posebno da obrate pažnju.
3. Za dijabetičare je najbolje da ga konzumiraju kuvanog.
4. Postoje osobe koje su alergične na celer.

Izvor: stvarukusa.rs, Foto: Racool_studio
Prethodni tekstPočeli radovi na uređenju trga u Dobanovcima: Veliki deo će činiti zelenilo
Sledeći tekstEko-aktivisti u ponedeljak organizuju akciju čišćenja smeća u Grmovcu