Reč je o biljci za čije lekovite osobine su znali još stari Grci i Arapi i koristili su je da umire stomačne bolove dok su u srednjem veku cedili belu tečnost iz stabljike i koristili je da leče bolesti očiju.U zvaničnoj farmakoligiji koristi se biljka dok cveta (od marta do maja) a u narodnoj medicini se upotrebljava i cvet.

Svi delovi biljke Maslačak su gorkog ukusa i imaju mnogo belog mlečnog soka, koji obilato curi kada se biljka ozledi. Mlečni sok je najgorčiji i u njemu ima najviše lekovitih sastojaka. Maslačak nije otrovan, ali treba izbegavati velike količine.

Maslačak pojačava lučenje žuči, deluje kao diurektik, jača rad bubrega, čisti krv, pomaže kod lečenja gihta. Maslačkov čaj treba da piju dijabetičari. Čaj pomaže i u lečenju terapiji malokrvnosti, neredovne menstruacije i žučnih kamenaca.
Koren i stabljika Maslačka sadrže gorku materiju taraxacin koja deluje diuretički, a može da izazove prolive i smetnje u srčanom ritmu.

Koren maslačka, kao i sve druge gorke droge, povećava apetit i dobro deluje na varenje. U anglosaksonskim zemljama  maslačak je vrlo omiljen blag laksans protiv atonične dispepsije i diuretik. Daje se u obliku čaja ili ekstrakta. U prosvećenim zemljama maslačak je prva prolećna salata koja se koristi u ogromnim količinama, kao prva presna vitaminska hrana tako potrebna organizmu posle dugotrajne zimske suve i jednolične hrane.

Maslačak se u narodnoj medicine upotrebljava, pored ostalog za čišćenje krvi, kao diuretic protiv bolova žuči i jetre, a dobar je lek, u vidu čaja za otežano mokrenje.

Narodna imena: Baba Marta, Gorko Zelje, Dečiji lančić, Žutelj, Žućanik, Andraška, Vetrokaz, Žuljanica, Jovančak, Mlečka, Mlekača, Mlečika, Talijanska salata.

Čaj od listova
Prelijte kašičicu osušenih listova maslačka sa 2 dl vrele vode, poklopite, posle 10-15 minuta procedite i pijte tri puta dnevno 3 meseca, napravite mesec dana pauze, pa nastavite.
NAPOMENA: Ovaj čaj pomaže pacijentima koji često boluje od upale bešike.

Čaj od korena
U 2 dl mlake vode sipajte 3-5 g suvog i usitnjenog korena maslačka, zagrevajte i kad voda provri kuvajte još 10 minuta, procedite i pijte 2-3 dnevno 1/2 sata pre obroka.

NAPOMENA: Ovaj napitak pomaže u slučaju malokrvnosti, gihta, reume i kamena u žuči.
Uz čaj od maslačka dijabetičarima se preporučuje da svakodnevno sažvaću 5-10 šupljih stabljika maslačka.

Sirup
Sveže cvetove (3-4 šake) prelijte sa 2 l vrele vode, prokuvajte, procedite, dodajte 1,5 kg šećera i sok od 2 limuna, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustoću sirupa. Uzimajte po 1 kašiku pre obroka da pročistite organizam, regulišete varenje i pospešite apetit.

Salata
Mlade listove maslačka operite u hladnoj vodi, “iscepkajte” i stavite u činiju, dodajte rotkvicu isečenu na kolutiće, sitno seckane orahe, začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i posolite.
NAPOMENA: Ova salata se preporučuje pacijentima koji pate od anemije.

Izvor: stvarukusa.rs, Foto: freepik
Prethodni tekstKivi – voće koje pruža energiju
Sledeći tekstPredstava „Šta ćemo sad“ prikazana u Starim Banovcima