Bez obzira na to da li ste ljubitelj morskih plodova ili ne, ukoliko se desi prilika da treba da očistite i pripremite škampe ili gambore, u nastavku teksta će biti navedene neke osnove za razlikovanje ove dve morske vrste, kao i najlakši načini za njihovo čišćenje i pripremu.

Koja je razlika između škampa i gambora? 

Škampi su po svom izgledu slični jastogu, samo su mnogo manji, i imaju narandžastu boju, te ih je pre svega jako teško razlikovati od kozica odnosno gambora, koji takođe pripadaju istoj ovoj familiji.

Foto: Freepik

Po pravilu, škampi su mali rakovi koji imaju pljosnati rep i klešta, te su u svežem stanju narandžasto – rozikaste boje, i uvek je najbolje da se spremaju kada su sveže ulovljeni, te se i na ribarskim brodovima nakon čišćenja odmah i peku ili kuvaju, a vrlo često se jedu i sveži.

Škampe lako možete prepoznati po repu, koji je sastavljen od kolutova koji su nanizani u „lepezu“, te se na jednom kraju završavaju šiljasto, a na spoljnom su lepezasti, i sliže ovoj vrsi račića za plivanje.

Upravo donji deo tela škampa se smatra najukusnijim za ishranu, te i njegov ukus dosta zavisi i od čistoće ali i od temperature vode u kojoj su škampi živeli (kada je voda hladnija, to su i škampi dosta boljeg ukusa).

Sa druge strane, kozice ili gambori se često mešaju sa škampima, te će biti dat i njihov kratak spoljni opis – to su račići koji nemaju klešta, i imaju jače crvenu nijansu, te se ona poredi sa „bojom breskve“.

Foto: Freepik

Gambori imaju dosta kraće noge, imaju uži rep i mekšu ljušturu u poređenju sa škampima, a razlikuju se i po svojoj veličini, te postoje veliki srednji ili mali gambori (koji se nazivaju pak i gamborelli).

Kako se jedu škampi i gambori? 

Kako je ranije napomenuto, najbolje je i škampe i gambore pripremati sveže, tek ulovljene, te nije retkost da se oni kuvaju u morskoj vodi, nekoliko minuta (oko 3 – 5 minuta, zavisno od svoje veličine), a dok ne dobiju lepu ružičastu nijansu.

Međutim, daleko je veći problem postupak predobrade, odnosno čišćenja škampa i gambora, posebno za osobe koje se sa njima nikada pre nisu u ishrani susrele, a žele da ih probaju kao jedan od vrhunskih morskih specijaliteta.

Dakle, škampi se najčešće kao i gambori love pomoću mreža, te se odmah po vađenju iz mora, po pravilu opet potapaju u posudu sa vodom, dok se ne očiste i ne pripreme na neki od načina termičke obrade.

Pomenuto je da se škampi i gambori mogu jesti i kao sveži, ali za one koji ih prvi put probaju, najbolje je da ih jedu ili kuvane, ili pečene na roštilju odnosno pržene na maslinovom ulju.

Najpre se sveže ulovljeni škampi i gambori, operu pod mlazom hladne vode, te se pripremaju celi, jer im ljuštura nije toliko debela, a posebno kod gambora, koji su u celosti veoma mekani.

Kada se prokuvaju u kipućoj vodi, nekoliko minuta, ili se pak isprže u dubokom ulju ili ispeku na roštilju, ovi morski plodovi se jedu uz neki prilog od povrća ili uz pirinač, ali se pre svega škampi moraju očistiti od repa i oklopa, koji se dosta lako odvajaju od mesa, kao kada se čisti jastog.

Naime, kada dobijete servirane škampe, potrebno je da prstima odvojite lepezasti deo repa, i oklop koji se nalazi na donjem delu tela ovih račića, te ćete tako doći do ukusnog mesa, koje u suštini kao i kod jastoga, predstavlja mišićno tkivo ovih životinjica.

Najjednostavniji postupak čišćenja škampa (koji se ne mora nužno izvršiti nakon pripreme jela, već i pre toga), jeste da se račić jednostavno uhvati za glaveni deo, i da se njegov oklop samo povuče od repa na dole, te će tako ostati samo meso koje je bele boje i vrlo lepog i punog ukusa.

Glava škampa i gambora se ne jede, već se baci, a ostatak oklopa se dosta lako skida, i vrlo je bitno kod škampa odstraniti i repni lepezasti deo, te i njegove nožice, a kada ostane samo mesnati deo onda je on prava poslastica.

Međutim, ne treba očekivati da ćete se od gambora ili škampa baš najesti, jer su oni vrlo mali, i obično se jedu zbog vrlo specifičnog ukusa, a uz već pomenuti prilog od pirinča ili nekog povrća.

Kada se gambori i škampi serviraju, pravilo je kao kada se jede riba, da se pored tanjira postave činije sa „limunovom vodom“, kako bi se ruke nakon čišćenja račića, i njihovog jedenja (a jedu se prstima), mogle oprati potapanjem prstiju u vodu.

Postoji veliki broj recepata za pripremu i škampa i gamboira, ali se smatra da su oni najjednostavniji zapravo i najbolji, te je u ovom slučaju suština u svežini namirnice, kao i u nekoj biljnoj marinadi, od maslinovog ulja i osnovnih začina, a kako bi se osetio pun ukus škampa i gambora (malo maslinovog ulja, limunovog soka, nane, mirođije, ruzmarina ili belog luka, i marinada je savršena).

Izvor: Glas javnosti/Magazinolino, Foto: Freeimages

Prethodni tekstNemački ovčar: Pas koji je spreman na sve
Sledeći tekstTVORAC – Moćan film