Svečanim otvaranjem izložbe ”Napušteni prostori Zemuna”, 10. septembra, u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade GO Zemun, počeli su ovogodišnji Dani evropske baštine u Zemunu.

Mnogobrojna publika imala je priliku da premijerno pogleda multimedijalnu izložbu, koja je, možemo reći, postigla svoj cilj, jer je zaista u fokus pažnje zainteresovane javnosti stavila značaj očuvanja ideja i jezika arhitekture kao čuvara kulturnog nasleđa u savremenim društvenim, političkim i medijskim okolnostima.

Autori ovog jedinstvenog multimedijalnog prikaza javnih napuštenih i zaboravljenih prostora, koji je izložen do 17. septembra, su Ljiljana Manić, Nataša Simeunović Bajić, Iva Stanojević, Aleksandra Terzić, Dragana Novaković, Snežana Milin Perković, Dejan Vukelić i Igor Kete, članovi Društva za kreativne inicijative RE.KreAKta.

U filmu, digitalnoj formi, katalogu, fotografiji, crtežu i naraciji predstavljena su preduzeća ”Teleoptik”, ”Navip”, ”Zmaj”, ”Jugohemija – Grafopak”, objekat ”Hidrobaze”, Veliko ratno ostrvo, lagumi, napuštene kuće i stepeništa.

O samom projektu govorila je recenzentkinja izložbe Vladana Putnik Prica sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je istakla koliko je truda i energije bilo potrebno da se zabeleži i otrgne od zaborava ne ono što je fizički napušteno, već šta suštinski predstavlja zaborav.

Ovom izložbom Zemun započinje serijal programa koji se bave ovogodišnjom temom Dana evropske baštine ”Kulturno nasleđe za sve”, i tako saučestvuje sa 50 zemalja u misiji da različiti sadržaji budu dostupni svima.

Sekretar Skupštine Gradske opštine Marko Janković podsetio je publiku na sve one manifestacije koje Opština decenijama organizuje, i da su Dani evropske baštine nastavak letnjih programa, koji svojim inkluzivnim programom daju mogućnost da svako nađe ”svoju šolju čaja” u Zemunu, istakavši koliko je važno čuvati i negovati sve ono što nam je u nasleđe ostavljeno, prenoseći mlađim generacijama.

Ovo je bila i prilika da Nada Zec iz Sekretarijata za privredu Grada Beograda uruči zahvalnice Gradskoj opštini Zemun za neizmeran doprinos u prezentaciji kulturne baštine, Mariji Živković Nikolić organizatorki zemunskih programa, kao i Turističkom društvu Zemun i Klubu matične kulture Zemuna na decenijskoj saradnji.

Već tradicionalno zemunski program svojom raznovrsnošću, kvalitetom i estetikom pokazuje da naša sredina ima šta da pokaže, ima šta da podeli sa drugima i da je inspiracija za nastajanje novih kulturnih vrednosti.

Posetioci Zemuna u 24 programa, na mnogobrojnim lokacijama i u drugačijim formama, sve do 29. oktobra upoznaće baštinu slaganu vekovima na Gardoškoj kaldrmi.

Svi programi koje je pripremila Gradska opština Zemun su u skladu sa temom ove značajne evropske manifestacije.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstZemunska Predškolska ustanova baza za „Godine uzleta“
Sledeći tekstU subotu sakupljeno ukupno milion i po dinara za Stefana