Prostor za rad je integralni deo svake kompanije, mesto gde zaposleni provode veći deo dana i gde nastaju originalne ideje.

Neophodno je da poslovni prostor bude u potpunosti prilagođen zaposlenima, da se u svakom trenutku osećaju prijatno i motivisano kako bi naposletku postigli što bolje poslovne rezultate. Zato sve veći broj kompanija i poslodavaca prepoznaje značaj dobro organizovanog i uređenog prostora i trude se da svojim zaposlenima obezbede što bolje uslove za rad. Ujedno, poslovni prostor je na neki način i deo imidža firme, mesto gde dolaze potencijalni klijenti i saradnici, stoga je neophodno prikazati se u dobrom svetlu.

U nastavku su predstavljeni provereni saveti koji će vam pomoći da kreirate funkcionalan i prijatan radni prostor koji će nesumnjivo pozitivno uticati na vaše zaposlene i pospešiti njihovu produktivnost.

Kako pronaći odgovarajući prostor?

Pre nego što se upustite u potragu za idealnim prostorom, neophodno je da se osvrnete na nekoliko bitnih stavki. Lokacija vaše kancelarije ili lokala biće značajan faktor prilikom pretrage, a priroda vašeg poslovanja u velikoj meri će uticati na odabir mesta. Ukoliko vaša delatnost podrazumeva direktnu prodaju proizvoda ili usluga koji zahtevaju određeni izložbeni prostor, onda je neophodno potražiti lokal na prometnom mestu, najbolje u pešačkoj zoni. Kvadratura će zavisiti od broja zaposlenih, što će automatski uticati i na cenu iznajmljivanja/kupovine prostora. Što se tiče opremljenosti, najbolja opcija je iznajmljivanje praznog lokala, kako biste mogli da ga uredite po vašem ukusu, odnosno u skladu sa potrebama zaposlenih. Takvi prostori su uglavnom i povoljniji u odnosu na one koji sadrže nameštaj i prateće kancelarijske elemente.

Oprema za svakodnevni rad

Kancelarijski prostor zahteva određenu vrstu opreme kako bi zaposleni mogli da izvršavaju svoje svakodenevne zadatke i bez poteškoća ispunjavaju unapred planirane obaveze. Vrsta opreme će zavisiti od vaše delatnosti, ali prosečan poslovni prostor danas ne možemo da zamislimo bez odgovarajućeg računara i prateće opreme. Kvalitetan papir za kopiranje olakšaće svakodnevnicu svakom zaposlenom, kao i sitan kancelarijski materijal poput hemijskih olovki, heftalica i spajalica. Bez obzira na veličinu kolektiva, redovno održavanje sastanaka je praksa gotovo svih kompanija, a kako bi oni bili što efektniji, potrebno je koristiti se praktičnim materijalom za prezentacije. To su najčešće projektor i platno, zatim flipchart tabla, markeri različitih boja, kao i kvalitetno ozvučenje.

Kvalitetan nameštaj za besprekornu udobnost

Budući da zaposleni provode sate i sate u kancelariji, komfor predstavlja jednu od najvažnijih stavki kada je opremanje prostora u pitanju. Kupovina kvalitetnog kancelarijskog nameštaja će vam se možda isprva činiti kao velik izdatak, ali dugoročno predstavlja značajnu investiciju. Kancelarijske stolice sa ergonomskim podrškom najbolji su izbor za višesatno sedenjem, jer će umanjiti potencijalne bolove u kičmi i druge probleme koji nastaju usled dugotrajnog sedenja. Prostran sto gde ćete moći smestiti vaš računar i prateću opremu je još jedan činilac funkcionalnog poslovnog prostora, a posebno su popularni oni koji imaju aluminijumske noge i tanke drvene ploče. Ne smemo zaboraviti na sitan nameštaj za skladištenje kao što su police različitog formata i veličine. Ovakav tip opreme će nam pomoći da održavamo red i imamo pregledan prostor u svakom trenutku.

Dekorativni elementi doprinose atmosferi

Poslovni prostori ne moraju da budu sterilni i jednolični, naprotiv, njihova uloga je da podstiču kreativnost zaposlenih i kreiraju prijatnu atmosferu za rad. Sa druge strane, previše opuštajuća atmosfera može imati negativan efekat, zato je važno pronaći balans i savršenu formulu za kancelariju po meri zaposlenih. Dekorativni elementi poput slika i uramljenih postera učiniće prostor manje formalnim, a u kombinaciji sa bojom zidova i nameštaja, mogu da naprave neverovatnu promenu i učine prostor originalnijim. Biljke takođe predstavljaju efikasan dekorativni element, a osim što oplemenjuju prostor, imaju pozitivan uticaj na sve one koji borave u njihovoj blizini. Dokazano je da popravljaju raspoloženje, ali i kvalitet vazduha u prostoriji.

Svesni smo činjenice da od funkcionalnosti i opremljenosti prostora za rad zavisi angažman i motivisanost zaposlenih, a samim tim i uspešnost rezultata koje očekujemo. Prilikom uređenja prostora, najpre se osvrnite na potrebe vaših zaposlenih i prirodu njihovog posla, te ih konsultujte kako biste dobili korisne smernice. Primenite ove korisne savete i koristite ih kao bazu prilikom kreiranja vašeg savršenog poslovnog prostora!

Autor: Velibor Živkov

Prethodni tekstPedijatar dr Aneta Jovanović govori o tome kako nastaju afte kod dece
Sledeći tekstOftalmološki pregledi u specijalnoj očnoj bolnici Balkan Eye Hospital