Stefan Veljković (13) iz Batajnice od rođenja bije najvažniju životnu bitku. Boluje od cerebralne paralize i ne može da obavlja osnovne vitalne funkcije – da jede, govori, hoda, sedi.

Njegovu porodicu život nije mazio, nesreće su se nizale jedna za drugom, a naša pomoć im je preko potrebna kako bi Stefan dobio lečenje.

Te 2007. godine, Stefan je rođen kao prvi blizanac, sa 1.500 grama u 31. nedelji trudnoće. Umesto da dolazak blizanaca bude najradosniji trenutak za porodicu Veljković, njihov život se ubrzo pretvorio u pakao.

Naime, Stefan je odmah po rođenju smešten na neonatologiju, jer je prevremeno rođen i već osamnaestog dana života je operisan. Ugrađena mu je pumpica za sakupljanje viška likvora u mozgu, zbog krvarenja trećeg na četvrti stepen, i dobio je dijagnozu hidrocefalus.

Međutim, nedugo kasnije sledi najteži udarac kada porodica Veljković ostaje zavijena u crno – drugi blizanac je živeo samo mesec dana i nažalost preminuo.

Da tragedija bude veća za ovu porodicu, zdravstveno stanje malog Stefana nije se popravljalo i borba je tek usledila. Sa osam meseci su počeli epi napadi, a kasnije epi statusi i dobio je dijagnozu epilepsije.

Hranu dobija direktno preko stomaka
Stefan od rođenja ima cerebralnu paralizu, ne može da hoda samostalno, da sedi, niti da samostalno jede. Odnedavno mu je plasiran i PEG, preko kog se hrani direktno preko stomaka. Ne govori, ali kako kaže njegova mama Ivana – sve razume.

– Prvi put je operisan u Dečjoj klinici u Tiršovoj, na odeljenju neurohirurgije. Zbog posledica koje su nastale dobio je napade epilepsije. Sada nije u stanju da govori, hoda i da se služi ručicama, ali sve razume jer mu je mentalna funkcija očuvana – rekla je ranije za „Kurir“ Stefanova mama.

Težak život
Život je zaista bio nemilosrdan prema porodici Veljković. Naime, Stefanov tata je operisao srce i ima ugrađena četiri bajpasa. Stefan ima i sestru i brata koji su zdravi, a nažalost situacija je takva da je u njihovoj porodici jedino zaposlena Stefanova mama.

To jasno govori da im je potrebna naša pomoć kako bi Stefan imao lakši život i da mu omogućimo sve što mu je potrebno, jer osnovni izdaci za njegovu svakodnevnu borbu sa opakom bolesti previše koštaju ovu porodicu koja je već u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

Stefanu su neophodna sredstva za ortopedska pomagala, za rad sa terapeutom, za lečenje u banjskim uslovima, za specijalističke preglede, za suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i za operacije u inostranstvu, putne troškove i smeštaj.

Toliko puta smo pokazali i dokazali da dečji život nema cenu. Učinimo to i sada, jer je malom Stefanu i njegovoj porodici neophodna naša pomoć. Kao i svako dete, Stefan zaslužuje da uživa u svom detinjstvu, da se raduje i da njegov osmeh bude još veći.

Pomozimo Stefanu!
Humanitarna fondacija „Budi human“ prikuplja novčana sredstva za Stefana, a svi ljudi dobre volje i velikog srca mogu da mu pomognu na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišite 829 i pošaljite SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišite human829 i pošaljite SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000070037-40

Uplatom na devizni račun: 160600000007006747

IBAN: RS35160600000007006747

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Prethodni tekstVremeplov, 16.januar
Sledeći tekstVesti iz sveta: Više ne sme da se govori sine i ćerko, već samo dete