Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun na boćarskom terenu u naselju Altina 26. juna održan je Četvrti Međunarodni turnir ”Vidovdan”.

Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Pozivu su se odazvali boćarski klubovi iz Herceg Novog, Meljina, boćarske reprezentacije Vojvodine i Beograda, BK ”Zele”, BK ”Lasta” iz beogradskog naselja Vidikovac, kao i ekipa domaćina BK ”Altina”.

Uz tradicionalnu poruku ”neka najbolji pobedi” turnir je svečano otvorio predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, koji je tom prilikom prisutnima obećao da će ovaj sportski događaj od naredne godine postati stalna opštinska manifestacija.

”Boćanje je sport koji je izbeglo stanovništvo sa prostora bivše Jugoslavije donelo sa sobom u Zemun, čuvajući na taj način svoju tradiciju. Gradska opština Zemun podržava sport u dva pravca. Jedan je direktna pomoć klubovima. Trudimo se da izađemo u susret svim sportskim organizacijama koje nam se obrate za pomoć. Sa druge strane, pokrenuli smo inicijativu da se Kulturno sportski centar ”Pinki” vrati zemunskim sportistima, inicirali smo izgradnju nove sportske hale u Batajnici, a rekonstruisaćemo i fudbalski teren kod Osnovne škole ”Sutjeska” kako bi i fubaleri dobili svoj prostor za trening i održavanje utakmica. Takođe, u produžetku terena boćarskog kluba u Altini izgradićemo mini sportski centar sa fudbalskim i košarkaškim terenom, kao i igralište za decu okruženo zelenim površinama gde će penzioneri moći da uživaju na klupi i odigraju po koju partiju šaha”, kaže Kovačević.

U generalnom plasmanu najbolji su bili gosti iz Crne Gore – Boćarski klub ”Meljeine”, a najbolji pojedinac je bio Dejan Kovačević, član BK ”Sombor”, koji je na turniru nastupio kao reprezentativac Vojvodine. Učesnici turnira su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom članu BK ”Altina” Zdenku Ognjenoviću.

Boćarski klub Altina trenutno u svojim redovima ima nekoliko državnih reprezentativaca, a posebno se ponose mladim boćarkama koje ne propuštaju takmičenja i svojim entuzijazmom doprinose da se mladi sve više interesuju za ovaj sport. Među njima je i Nevena Nestorović, koja je kao najmlađi učesnik turnira ”Vidovdan” nagrađena malim peharom.

Boćanje u svetu i Srbiji postaje sve popularnije, i kao takvo postalo je olimpijski sport. Reprezentativci Srbije, poslednjih godina, redovno učestvuju na takmičenjima najvišeg ranga sa kojih se redovno vraćaju s medaljama.

Turniru su prisustvovali zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Zemun Sava Mišković, član Veća Gradske opštine Zemun Đorđe Dukić, odbornica u Skupštini Gradske opštine Zemun Branka Lazinica, kao i mnogobrojni ljubitelji ovog sporta.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstBanana – voće, poslastica, lek…
Sledeći tekstStara Pazova ima jednu destileriju, a razmišlja o rakijskom turizmu