Kako izbeći da vam uzmu robu i pišu kaznu! Različita su pravila ako u Grčku putujete avionom ili automobilom, odnosno autobusom.

Srpski turisti koji odlaze u Grčku na more, kako bi izbegli neprijatnosti na granici, moraju unapred da se raspitaju o pravilima grčkih carinika šta i u kojoj količini smeju da prenesu preko granice.

Iako mnogi putnici iz Srbije prenose iskustva da ih niko ništa nije pitao na granici, niti im pregledao automobil ili pretresao autobus, treba imati na umu da to nikako ne znači da neko neće platiti debelu kaznu ili, u najboljem slučaju, ostati bez robe koju unosi.

Šta ne sme od hrane da se prenese preko grčke granice

Kako se navodi na sajtu Grčka infou Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku… Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice.
Službenik na granici ima pravo da vam ove namirnice oduzme i baci ih.

Šta sme od hrane da se prenese preko grčke granice

Možete poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Takođe, niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku, odnosno 150 evra za mlađe od 15 godina.

Šta sme da se unese u Grčku ako dolazite avionom

Putnici koji dolaze avionom iz evropskih zemalja van EU, a u tu kategoriju spada Srbija, u Grčku mogu da unesu:
200 cigareta ili 50 cigara ili 250 g duvana;
4 litre vina, 16 litara piva, 1l žestokog pića preko 22%;
50 g parfema i 250 ml kolonjske vode.
Poklone u vrednosti od 175 evra po osobi i 90 evra ukoliko je osoba mlađa od 15 godina.
Do 10.000 evra u gotovini, sve preko te sume morate da prijavite cariniku.

Šta može da se unese u Grčku bez prijave carini

Bez prijave carini, putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz Srbije, ili neke druge evropske zemlje koja nije članica EU, u Grčku mogu uneti:
40 cigareta ili 20 cigara ili 50 g duvana;
1l žestokog pića preko 22% ili 2l žestokog pića od 22% ili manje i 2l vina i 2l stonog vina.
50g parfema i 250 ml kolonske vode;
Do 10.000 evra u gotovini.

Možda je potrebno napomenuti da količina cigareta i alkohola po osobi važi samo za punoletne. Dakle, ne možete ih „pripisati“ maloletnoj deci.

Dozvoljeni unos cigareta u Grčku

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (jedan boks), kada je u pitanju viši limit, ili 40 cigareta (dve kutije), kada se primenjuje niži limit.

Na zvaničnom sajtu Evropske unije piše da Grčka ima pravo da na putnicima koji dolaze automobilom ili autobusom primeni niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta, tj. 40 cigareta ili dve kutije.
Ako se i odlučite da unesete više nego što propisi nalažu, imajte na umu da carinici mogu da vam robu oduzmu, pa čak i da vam naplate kaznu, što su srpski turisti nedavno i iskusili.

Šta je zabranjeno unositi u Grčku

U Grčku je zabranjeno unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta iz Grčke je zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Ako to i pokušate, a nađu vam antikvitete, znajte da sledi krivična prijava.

Ako se bavite sportovima na vodi, možete, po putniku, da unesete i jednu dasku za surfovanje, ali je morate prijaviti pri ulasku u zemlju. U protivnom, prilikom izlaska vam mogu naplatiti carinu za nju.

Izvor: 24sedam.rs
Prethodni tekstNepoznata priča o Miji Aleksiću
Sledeći tekstUmetnost u čaši – Tijana Ranđelović u poseti „Vinogradima Stokić“