Ukoliko ovog leta planirate putovanje van naše zemlje, onda verovatno pratite sve aktuelnosti u vezi epidemiološke situacije u našoj zemlji i van nje, kao i šta će biti potrebno kako bi isto organizovali i ostvarili.

Juče su iz Evropske komisije poručili da ukoliko se u obzir uzme epidemiološka situacija u zemlji, oni mogu videti Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljena putovanja u EU na osnovu predloženih kriterijuma.

U Komisiji takođe napominju da će se otvaranje granica za revakcinisane građane odnositi samo na vakcine koje su priznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao hitne, odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije. Podsetimo, Sputnjik i Sinofarm vakcine trenutno nisu na ovoj listi.

Iz Brisela naglašavaju da postoji još jedan epidemiološki kriterijum, koji će najverovatnije biti i primaran, kada je u pitanju ukidanje restrikcija na putovanja u EU. Navodi se da je predloženo da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba.

Napominje se da postoji mogućnost da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU, uskoro proširiti, kao i da bi na toj listi mogla da se nađe i Srbija.

Izvor: Novosti, Tanjug
Prethodni tekstVremeplov, 4. maj
Sledeći tekstNova pravila ponašanja na grčkim plažama?