Lazarkinja je zeljasta, višegodišnja biljka, sa razvijenim i razgranatim korenom. Raste na senovitim mestima, po šumama, naročito bukovim. Upotrebljava se cela biljka, ali bez korena.

Sakuplja se u vreme cvetanja, maj-juni, a suši se u senci zajedno sa belim cvetovima. Najbolje je kada se suši na promaji, jer ukoliko sušenje traje predugo, lazarkinja postaje crna i gubi mnoga od svojih svojstava.

U manjim dozama lazarkinja može da deluje stimulativno na organizam i da ublaži glavobolje. Ali, ako se koristi u većim količinama, može upravo da izazove glavobolju i vrtoglavicu.

Lekovita svojstva
Lazarkinja umiruje grčeve, ima umirujuće dejstvo, pomaže varenje, pospešuje mokrenje i odličan je antiseptik. Ova čudesna biljka može da pomogne kod izražene psiho-vegetativne labilnosti, inesanice, palpitacija (lupanja srca), kod anksioznosti, neuralgija, insuficijencija jetre, žutice, kamena u bubregu i kod edema (otok).

Čaj
1 puna kašičica treba da odstoji 3 minuta u 250 ml vrele vode. Procediti i piti po 3 šolje čaja na dan, zaslađene medom.

Spoljašnja upotreba
Kao rastvor za ispiranje vaginalne šupljine i rana.

Bola od lazarkinje
Uvežite nekoliko grančica ovog ivanjskog cveća u buketić, ostavite ga okrenutog naopačke oko 30 minuta u vinu. Zatim izvadite buketić biljke a u posudu dodajte šampanjac ili mineralnu vodu. Dobili ste aromatičan, lekovit i osvežavajući napitak!

Izvor: stvarukusa.rs
Prethodni tekstDva dobitnika automobila nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ iz Starih Banovaca i Vojke
Sledeći tekstVesić zatražio da hala Pinki bude vraćena u nadležnost grada